Zásady skladování ovoce, které vám ho pomohou uchovat až do jara
27. 9. 2018

Zásady skladování ovoce, které vám ho pomohou uchovat až do jara

Jestliže jablka nebo hrušky dobře uskladníme, zefektivníme tak vlastně sklizeň: jen málo trhaného ovoce přijde vniveč. Z tohoto pohledu se tedy vyplatí dodržovat určité zásady.

Plastové přepravky jsou praktické - snadno se omyjí a usušíNe každý má vhodné podmínky, proto se uskladněné ovoce, které by mělo vydržet celou zimu, velmi brzy scvrkává, předčasně měkne a ztrácí charakteristické vlastnosti. Ovoce by se mělo správně skladovat v dobře větratelných místnostech nebo ve sklepích se stejnoměrnou teplotou, bez pronikání přímého slunečního světla a vždy samostatně. Ovoce je vhodné dávat do dřevěných lísek nebo přepravek z umělé hmoty, naskládaných na sebe, a před uskladněním se vyplatí dokonalé vytřídění poškozených plodů. Pro lepší cirkulaci vzduchu spodní bednu buď podložíme, nebo necháme prázdnou. Teplotu regulujeme větráním. Skladovací teplota pro jablka je 1-5 °C, hrušky 1-4 °C. Teplota nad 6 °C už urychluje zrání a podporuje vznik hnilobných procesů. Sušší vzduch (méně než 80 %) pak vyvolává ono zmiňované scvrkávání plodů.

Faktory ovlivňující skladování

  • Zralost odrůd - pozdě sklizené plody mají kratší skladovatelnost, naopak podtržené plody mají špatné chuťové vlastnosti, vadnou a scvrkávají se.
  • Půdní podmínky - plody sklizené ze stromů rostoucích na těžkých půdách se uchovávají hůře.
  • Poloha - plody sklizené ze stromů rostoucích ve vyšších nadmořských výškách mají delší trvanlivost.
  • Hnojení - plody sklizené ze stromů přehnojených dusíkem mají sníženou trvanlivost.
  • Řez - stromy se správně provedeným řezem a se stejnoměrně rozloženým plodonosným obrostem dávají lepší a trvanlivější plody.
  • Dezinfekce skladu - před uskladněním ovoce se vyplatí prostory zasířit nebo alespoň vybílit stěny.

Jablka a hrušky pohromadě skladovat můžeme

Základní zásady

Pěstitelé se mnohdy dopouštějí zásadní chyby, když oddalují uskladnění sklizeného ovoce. Každý den, který uplyne mezi sklizní a uskladněním, však zkracuje trvanlivost ovoce o týden. Především u hrušek je nutné, aby byly uskladněny do 24 hodin od načesání.

  • Skladujeme nejlépe plody střední velikosti, zcela zdravé, neporaněné a neotlučené, před skladováním je neomýváme.
  • Jablka a hrušky rovněž neskladujeme společně s cibulí, česnekem nebo bramborami, protože rychle přejímají cizí pachy. Plody rovnáme do lísek po odrůdách (nikdy nedáváme několik odrůd dohromady) tak, aby konzumně dříve dozrávající odrůdy byly na kraji a tvrdé zimní vzadu.
  • Kvůli pravidelné kontrole plodů bychom měli mít ke všem lískám snadný přístup.
  • Po uskladnění nikdy nezapomínáme na důkladné a pravidelné větrání, protože dozrávající ovoce „vydechuje“ plyny, které urychlují zrání plodů.

Sklízíme zasucha

Ovoce sklízíme za suchého počasí poté, když sejde rosa. Při česání za deště se ovoce snadno kazí a snižuje se jeho trvanlivost. Češeme ručně a už během sklizně třídíme jablka na nepoškozená, s menšími vadami a spadaná. Především plody napadené strupovitostí, malé nebo poškozené je lepší odvézt do sběrny či zpracovat na mošt ihned po vytřídění. Ovoce zbytečně nepřesypáváme.

Jablka uskladněná v bedničce na slámě

Autor Ludmila Dušková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS