Zasejte si naťovou cibulku pro časnou jarní sklizeň
21. 2. 2019

Zasejte si naťovou cibulku pro časnou jarní sklizeň

V předjaří naše tělo přímo volá po zeleni plné vitamínů. Třeba po naťové cibulce, která na chlebu, v polévce i salátu skvěle chutná. Už nyní si ji můžeme zasít - doma za okno, do pařeniště nebo skleníku.

Naťová cibulka má jemně štiplavou chuť, která osvěží nejrůznější pokrmy, kterým navíc dodá i porci vitamínů, minerálů, enzymů a dalších blahodárných látek. Pokud si ji vypěstujeme doma, bude ještě lahodnější a zdravější nežli lákavé svazky, které se zjara objeví v obchodech.

Mladé naťové cibulky

Pěstování

Pro pěstování volíme naťové odrůdy, cibule sečky. Nedorostlé a se zelenou natí lze sklízet i klasické cibule, ale nemají ani zdaleka tak skvělou chuť ani příhodný tvar.

  • Už v druhé půli února můžeme semena zasít do pařeniště nebo skleníku, kde je přikryjeme netkanou textilií.Cibulkám svědčí kyprá, kompostem obohacená a přiměřeně vlhká půda.

 

Naťovou cibuli lze několikrát seřezávat

  • Cibulky můžeme pěstovat i v teple domova, nejlépe v truhlíku či květináči, na co nejsvětlejším místě na okenním parapetu.
  • Pro časnou sklizeň mladých natí můžeme sít poměrně hustě, do sponu kolem1- 2 cm.
  • Jakmile budou natě tlusté jako tužka, můžeme začít celé rostlinky vytrhávat, používat a touto probírkou uvolnit místo pro růst zbylých. Ty můžeme pouze seřezávat, přičemž nať bude obrůstat.

Sibiřská naťová cibule

V průběhu roku lze naťovou cibuli pěstovat i jako trvalku, zvláště naťové cibule pocházející ze Sibiře jsou vysoce odolné vůči mrazu. Vynikající je například odrůda Kroll, která má velmi vysoký obsah vitamínů i chlorofylu a menší tendenci hromadit dusičnany než jiné odrůdy. Dorůstá až do půlmetrové výše a potřebuje dostatek prostoru. V květnu můžeme vysazovat předpěstované sazenice, půdu kolem nich mulčujeme. Pokud má rostlina prospívat mnoho let, začneme ji seřezávat až na konci léta nebo v druhém roce, abychom ji předčasně neoslabili. Vzrostlá cibule poté snese několik sklizní do roka, posilňovat ji můžeme kopřivovým výluhem.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS