Zázračná pampeliška do kosmetiky i do kuchyně
20. 4. 2018

Zázračná pampeliška do kosmetiky i do kuchyně

Pampelišky je třeba blahořečit, nikoli je zatracovat. I když pro zahradníky jsou pampelišky přitěžujícím plevelem, pro většinu z nás jsou spíše půvabnou žlutou květinou, která na jaře rozzáří trávník dozlatova a poskytne mnoho ze svých léčivých schopností. Výhodou je, že se dá zužitkovat celá.

Pampelišky se dají mnoha způsoby využít nejen v kuchyni a v lidovém léčitelství, ale také jako přírodní kosmetika pro zdraví a půvab těla i pleti. Čerstvé se pojídají pro svou schopnost zesvětlovat hnědé skvrny na rukou. Účinně ošetřují mastnou pleť, která má Pampeliškový salát se dá připravit i se slaninou. sklony k akné. Z pampelišek si můžeme připravit smaženici nebo salát, vyrobit víno, ocet. med nebo jarní tonikum, případně balzám na sluncem připálenou pokožku. A vyzkoušeli jste už pampeliškové sušenky? Jsou skvělé!

První setkání s pampeliškou představuje pro děvčata pletení věnečku, kluci zas rádi jejich stonky používají k pískání. Pampelišky toho ale dovedou mnohem víc: vyčistí vaše tělo od jedů; omladí pleť; zúrodní kompost a urychlí jeho zrání a v neposlední řadě i skvěle chutnají.

Pampeliškové víno - pomůže snížit krevní tlak

Ze 2 litrů pampeliškových květů, 2 litrů vody, 1 citronu, kůry z 1 pomeranče, 1 kg cukru, 2,5  cm kořene zázvoru, ½ lžíce pivovarských kvasnic a ½ krajíčku chleba připravíte víno, které podpoří látkovou výměnu, pročistí krev a sníží krevní tlak. 

Květy pampelišek se hodí k přípravě nejrůznějších druhů kosmetiky. Příprava pampeliškového vína: vodu přiveďte k varu a přelijte s ní okvětní plátky, které jste dali do smaltovaného hrnce. Pak hrnec překryjte plátnem a 3 dny nechejte stát, jen občas promíchejte. Po 3 dnech vodu slijte do jiného hrnce a přidejte do ní cukr, nakrájenou kůru z vydrhnutého pomeranče, na plátky nakrájený vydrhnutý citron a zázvor. Vše společně vařte 1/2 hodiny.

Povařenou tekutinu slijte, vychlaďte a do vychlazené vložte kvasnice namazané na chlebě a 2 dny nechejte stát. Přefiltrujte a dejte do soudku a zazátkujte. Dva měsíce nechejte víno zrát a následně jej stočte do lahví, které uzavřete korkem. 

Jarní tonikum na nečistou mastnou pleť 

Pampeliškové listy z mladých rostlin přidejte buďto do napařovací lázně anebo je přikládejte přímo na pleť. Obličej si můžete obkládat také čistou gázou nebo plátnem namočeným v horkém odvaru a ještě co nejteplejší přiložit na obličej. Doporučuje se nejdříve vyzkoušet na lokti.  

Živé květy jako kosmetické voda

Nasbírejte 2 hrsti čerstvých květů pampelišek. Louhujte je ½ hodiny v ½ litru vroucí vody, ale nevařte. Po vyluhování používejte jako kosmetickou vodu k omývání obličeje.

Z pampelišek můžete připravit tinkturu, balzám, nebo tonikum.

Pampeliškový balzám po slunění

Pampeliškový sirup.Přípravek z pampelišky na tišení sluncem spálené pokožky připravíte velmi rychle a snadno. Nasbírané pampeliškové listy a květy spařte vroucí vodou. Na 2 šálky pampelišek potřebujete 4 šálky vody. Poté přidejte 10 dutých stonků, z nichž prýští mléčná šťáva. Právě ta má schopnost tišit sluncem podrážděnou pokožku. Nechejte 10 minut louhovat, poté tekutinu řádně protřepejte, přeceďte nebo přefiltrujte a dejte vychladit. Před použitím balzám nalejte do lahvičky s rozprašovačem a aplikujte na podrážděnou pleť, dokud se vaše pokožka nezklidní.

Pampeliškové sušenky k čaji

Pampeliškové sušenky přijdou vhod k čaji i ke kávě. Přibližně na 24 kusů sušenek budete potřebovat 1 vejce, ½ hrnečku medu, ½ arašídového másla, 1 hrneček polohrubé mouky, 1 lžičku sody, 1 lžičku vanilkové tresti, 1 hrneček celozrnné mouky, ½ hrnečku změklého másla a ½ hrnečku žlutých okvětních lístků vytrhaných ze zeleného květového lůžka pampelišek. Pokud byste přidali velké množství zeleného lůžka, sušenky by měly nahořklou chuť.

Z výše uvedených surovin vypracujte těsto, do kterého na závěr přimíchejte žluté okvětní lístky. Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech položte pečící papír a na něj lijte vždy po jedné polévkové lžíci vzniklého těsta. V předehřáté troubě pečte 13-15 minut dokud okraje sušenek nejsou zlatavé.

Autor Zuzana Bohdalová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS