Pohanka jedlá (Fagopyrum esculentum) je až metr vysoká vzpřímená jednoletá rostlina. Nepatří botanicky mezi obiloviny, ale je spřízněna se šťovíkem a s rebarborou. Pochází pravděpodobně z Číny. Dnes se ve velkém rozsahu pěstuje v USA, v Kanadě, ve Francii, v Rusku i na Ukrajině, kde je jako „greška“ velice oblíbená. Když pohankou obohatíme i svoji kuchyni, rozhodně neprohloupíme!

Všestranně užitečná rostlina

Pohanka je odedávna pěstována pro plody, nutričně cenné, tmavohnědé trojboké nažky. Po opražení mají jemně oříškovou chuť. Růžové květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství a poskytují bohatou pastvu včelám. Med z pohankových květů je tmavý a má zvláštní nezaměnitelnou chuť.

Pohanka pro zdravé cévy

Pohanková mouka neobsahuje lepek a proto vhodnou surovinou pro bezlepkovou dietu.

Nať i nažky obsahují rutin, který je nezbytný pro stavbu cévních a žilních stěn, udržuje jejich pružnost a snižuje vysoký krevní tlak.

Plody dále obsahují sacharidy, bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, vlákninu, vitaminy skupiny B, velké množství vápníku, draslíku a fosforu. Jsou nutričně velmi hodnotné a zároveň dietní.

Jak pěstovat pohanku?

  • Vysévá se přímo na záhon v dubnu a v květnu.
  • Je velmi nenáročná. Půdy jí svědčí chudé s nízkým obsahem živin.
  • Nenapadají ji choroby ani škůdci.

Sklizeň

Nažky dozrávají postupně, na sklonku léta. Sklízíme je ručně a uložíme je v chladu a v suchu. Jejich tvrdé a lesklé osemení je třeba před využitím oloupat. Pohanka se proto v obchodech prodává i již loupaná.

Pohanku můžeme semlít na zdravou mouku, kterou však musíme přesít. Je výtečná například na přípravu palačinek, nebo jako přísada k běžnému pečení, na vdolky, chléb...

Základní úprava pohanky

Před kuchyňskou úpravou pohanku pražíme, aby ztratila trpkost a získala jemnou oříškovou chuť.

  • 200 g pohanky
  • 5 lžic másla nebo oleje
  • 600 ml vody
  • sůl

Na rozpuštěném tuku za stálého míchání rychle opražíme pohanku.

Když mírně ztmavne, přidáme vodu se špetkou soli. Nádobu přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi čtvrt hodiny.

Hrnec odkryjeme a necháme odpařit přebytečnou tekutinu. Semena obyčejně jemně popraskají a mírně nabobtnají.

Takto připravená pohanka je skvělou přílohou i základem karbanátků, sladkých i slaných nákypů, lze s ní zahustit polévky.

Pohankové palačinky

  • 250 g pohankové mouky
  • 600 ml vody nebo mléka
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • (případně špetka jedlé sody pro nadýchané těsto)

Z uvedených surovin metlou vypracujeme řidší palačinkové těsto a necháme je dvacet minut odpočinout.

Teflonovou pánev jemně potřeme kvalitním olejem a vlijeme odměřené množství těsta. Palačinky smažíme po obou stranách.

Ještě teplé je potíráme zavařeninou, případně je posypeme nasekanými ořechy, plníme tvarohem, případně i slanými náplněmi, sýrem, nebo špenátem.