Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.

Tykvovitá zelenina

Do stejné skupiny jako cuketa patří dýně, patizon, tykev chřestová i špagetová. Všechny tyto zeleniny lze v kuchyni využít podobným způsobem.

Jak cukety připravovat

Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájenou cuketu na kolečka nebo malé kostičky a nakrájené kousky položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Chceme-li proces ještě uspíšit, je dobré nakrájené kousky osolit.

Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu. Vedle cuket se dobře smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony.

Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku.

Bramborovocuketový koláč

  • 500 g brambor
  • 2 cukety
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1 smetanu ke šlehání
  • špetku mleté pálivé papriky
  • kousek másla
  • mletý pepř, sůl

Oloupané brambory nakrájíme na kolečka, stejně tak cukety. Do vymazaného pekáče klademe střídavě vrstvy osolených brambor a cuket a zalijeme omáčkou umíchanou ze smetany, vajec, strouhaného sýra a trošky pálivé papriky. Poklademe lupínky másla a ve středně teplé troubě pečeme asi hodinu.

Anna z Moravy

Cuketový nákyp

  • 500 g cukety
  • 100 g tvrdého sýra
  • 150 až 200 g měkkého salámu
  • 2 až 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • směs koření na mleté maso, sůl

Cuketu, sýr a měkký salám ustrouháme nahrubo. Přidáme vejce, olej, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zahustíme moukou smíchanou s práškem do pečiva. Dochutíme kořením a osolíme.

Hmotu rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 150 až 200 °C pečeme dorůžova. Nákyp podáváme s vařenými brambory. Výborný je i studený s chlebem či pečivem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Cuketová polévka

  • olej
  • 2 cibule
  • 1 cuketu (asi 500 g)
  • 1 kus sýru tofu
  • sůl, vegetu, ocet
  • muškátový oříšek
  • petrželku

Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou. Vaříme asi 20 minut.

Pak rozmixujte sýr tofu, přimícháme čtvrt šálku vody, lžíci octa, trochu muškátového oříšku a tuto směs vlijeme do polévky a ještě pět minut povaříme. Polévku můžeme ozdobit petrželkou, jíst ji můžeme teplou i studenou.

Cuketový moučník

  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce, 100 g tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 lžíce hrubě sekaných ořechů nebo mletého kokosu
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 100 g nastrouhané cukety
  • 1 lžíci kakaa nebo strouhané čokolády
  • podle potřeby trochu mléka
  • tuk a hrubou mouku na vysypání formy
  • marmeládu, čokoládovou polevu

Co se semeny?

Ze starších plodů je raději odstraníme. Nemusíme je však vyhodit, kvalitní oloupaná semena můžeme pražit a použít místo oříšků nebo mandlí.

Cuketu omyjeme (starší i oloupeme) a nastrouháme. Semena odstraníme.

Žloutky, rozehřátý tuk a cukr našleháme doběla, postupně přidáváme nastrouhanou cuketu, ořechy nebo kokos a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud je těsto husté, přidáme trochu mléka. Nakonec vmícháme hustý sníh z bílků.

Formu vymastíme a vysypeme moukou a nalijeme do ní větší část těsta. Zbytek obarvíme kakaem nebo čokoládou a vlijeme do formy tak, aby se vytvořilo mramorování.

Těsto urovnáme a formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zvolna při teplotě 180 °C, na konci pečení teplotu snížíme. Upečený moučník pocukrujeme nebo potřeme čokoládovou polevou či marmeládou.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Koláč z cukety

  • 20 dkg nastrouhané nahrubo cukety (nebo dýně)
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • půl prášku do pečiva (nebo půl prášku do perníku)
  • 0,4 dl oleje
  • 1 vejce
  • jablka

Kromě jablek vše smícháme a vytvoříme těsto. Připravíme si drobenku z másla, hrubé mouky a cukru. Jablka nakrájíme na plátky.

Do vymazané a vysypané dortové formy (například silikonovou formu nemusíme vymazávat vůbec) nasypeme drobenku, na ni poklademe nakrájená jablka, na ně nalijeme těsto s cuketou a na ně dáme opět plátky jablek. Pečeme asi 30 minut, pak vyklopíme.

Jiřina Rožánová, Plzeň

Koláč cukyňáč

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (bez jádřince)
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 lžíci skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • trocha soli
  • 3 celá vejce

na polevu

  • V hrnku rozpustíme 2 lžíce tuku Iva, 14 lžic prosetého moučkového cukru, 4 lžíce horké vody a 2 lžíce kakaa. Na mírném ohni pak za stálého míchání utřeme v hladkou polevu.

Všechny suroviny smícháme dohromady − můžeme přimíchat i rozinky, sekané ořechy či mandle a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečené necháme vychladnout a potřeme kakaovou polevou, po ztuhnutí nakrájíme na řezy.

Marie Svobodová, Zdounky

Buchta z cukety

  • 3 vejce
  • 25 dkg cukru krupice
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 0,25 kg pomletých či nasekaných ořechů
  • 0,25 kg polohrubé mouky
  • kakao
  • trochu skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžičku sody
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 kg oloupané a nastrouhané cukety

Ušleháme vejce s cukrem, olejem a mlékem a postupně přidáváme všechny ingredience.

Těsto vlijeme na plech a pečeme na vymazaném a vysypaném plechu zhruba 40 minut.

Po upečení polijeme čokoládovou nebo citrónovou polevou.

Marie Hapalová, Hranice

Dýňová marmeláda

  • 1 kg žlutomasé dýně
  • 50 – 70 dkg cukru
  • kyselinu citronovou
  • citron
  • 20 ml citronového ananasového nebo vanilkového aroma
  • želírovací přípravek

Dýni nastrouháme, přidáme lžičku kyseliny citronové, šťávu z citronu a želírovací přípravek (dodržuje postup dle návodu).

Vaříme s cukrem, přidáme aroma. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Marmeládu lze vařit i z cukety, ale tu je dobré trochu přibarvit.

Ludmila Frýzová, Židlochovice

Dýňové čatní

  • 1,2 kg dýně
  • 2 středně velká jablka
  • špetku zázvoru
  • 3 nebo 4 feferonky
  • 3 lžíce hořčičných semínek
  • 1 l ovocného octa
  • 1 lžíci soli
  • asi 10 dkg cukru

Do kastrolu dáme nakrájenou dýni, nahrubo nakrájená jablka s ostatními přísadami kromě cukru a soli. Vaříme, až je dýně uvařená, a přidáme sůl a cukr a dál vaříme až do zhoustnutí.

Naplníme do horkých sklenic. Necháme alespoň 14 dní rozležet. Podáváme ke studeným masům, sýrům a uzeninám.

Jana Kuberová, Zdešov

Cuketová hořčice

  • 2000 g cuket
  • 1 palici česneku
  • 2 feferonky (nemusí být)
  • 0,1 l octa
  • 0,25 l oleje
  • 130 g cukru
  • 80 g soli
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 1 středně velkou plnotučnou hořčici

Cukety oloupeme, nakrájíme a vaříme s ostatními přísadami asi hodinu. Potom vše rozmixujeme, znovu vaříme a horké plníme do vyhřátých skleniček, obrátíme je víčkem dolů a necháme vychladnout.

Irena Krásná, Hradec Králové