Mnohá kořenová zelenina nabízí průběžnou sklizeň – čerstvou ji můžete ze záhonů na stůl nosit v průběhu podzimu i zimy. Mrkev, černý kořen i pastinák vydrží na záhonech i do jara, pokud je při holomrazech pokryjete slámou. Ozimou a růžičkovou kapustu, pór, kozlíček polníček, špenát, kadeřávek a další přezimující zeleninu můžete překrýt netkanou bílou textilií a v průběhu zimy podle potřeby sklízet. Před příchodem mrazů ji důkladně zalijte – stejně jako stálezelené dřeviny, i ona může v zimě trpět žízní.

Stěhování zeleniny do tepla

I pekingské zelí a salát snese mráz, ale ne silný a dlouhotrvající. Pokud tuto zeleninu nespotřebujete včas, můžete ji i s kořenovým balem přemístit do pařeniště nebo skleníku, stejně jako kedlubny, endivii či hlávkovou kapustu. Můžete také vyrýt trsy bylinek pro zimní rychlení. Oblíbenou zimní pochoutkou jsou také rychlené čekankové puky.

Co vysít v listopadu?

Do záhonů s kvalitní půdou můžeme v listopadu vysít ranou karotku, kořenovou i naťovou petržel, ředkvičky, salát i cibuli. Jarní sklizeň bude mít náskok, zvláště pokud ji přikryjeme bílou netkanou textilií. Výhodné je setí do rýh, které zadržují vlhkost a vrstva půdy semínka ochrání před výkyvy teplot. Mezi řádky naklaďte mulč, který chrání půdu a brání růstu plevelům.