Václavka obecná (Armillaria mellea)

Klobouk václavky je až 12 cm široký, v mládí tmavě olivový, později kromě středu světlejší až medově žlutý. Je pokrytý jemnými šupinkami, které v dospělosti mizí. Lupeny jsou bělavě až světle pleťové, později s červenavými skvrnami. Roste od září až do listopadu především na pařezech listnatých stromů, vzácně i na exotických jehličnanech. Václavka je současně nebezpečný parazit, který může při větším rozšíření v lesních porostech napáchat hospodářské škody. Je jedlá, ale před požitím je nutné ji důkladně tepelně upravit alespoň třicet minut varem, protože obsahuje termolabilní látky, jež mohou způsobit zažívací potíže.

Václavka smrková (Armillaria ostoyae)

Václavka obecná se podobá dalším podobně vypadajícím trsovitě rostoucím houbám, především václavce smrkové, která se od ní liší tmavými šupinami na klobouku a růstem na smrkových pařezech. Běžní houbaři oba druhy nerozlišují, jejich využití v kuchyni je navíc zcela totožné.

NAKLÁDANÉ VÁCLAVKY

Budeme potřebovat 3,5 l vody, 1 l octa, 500 g cukru, 100 g soli, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 5 kusů nastříhaného bobkového listu, 1 polévkovou lžíci hořčičného semínka, může být i kopr.

Související články

Z uvedených surovin si uvaříme lák a necháme ho vychladnout. Houby nakrájíme na kousky a v osolené vodě je krátce povaříme, potom scedíme, naplníme do sklenic a zalijeme lákem. Pro ozdobu můžeme přidat kolečka cibule a mrkve. Sklenice naplníme jen 1 až 2 cm pod okraj, pak je zavíčkujeme a sterilujeme alespoň 30 minut.

Zdroj: Časopis Receptář