Ohnivé papričky

Pocházejí z Jižní Ameriky a ještě před několika lety je u nás téměř nikdo neznal. Dnes jsou běžně k dostání kultivary vyšlechtěné pro pěstování v bytech. V předvánočním období tak můžeme obdivovat tvary listů a kresby na nich, ale především barvy plodů. Papričky (Capsicum) během dozrávání procházejí barevnou proměnou, plody nedozrávají najednou, ale postupně, takže na jednom keříku najdeme zelené, oranžové i červené odstíny. Existují dokonce kultivary se zralými fialovými plody. Malé červenající se papričky můžeme sklízet a sušit, pálí jako oheň.

Rostliny lze přes léto pěstovat i ve venkovních truhlících, před příchodem silnějších mrazů je však přeneseme do místnosti. Stačí jim pak i teplota okolo 15 °C, lepší je však běžná pokojová teplota. Vhodné místo najdeme u okna na východní straně. Občas je můžeme mlžit, přihnojování není nutné, zálivka by měla být mírná. Snažíme se o to, aby plodily co nejdelší dobu, tedy 4-6 měsíců, poté je zlikvidujeme. Delší pěstování nemá smysl, jsou to letničky.

Žvýkačková libavka

Hodně se pěstuje v Severní Americe, odkud také pochází. Je to stálezelený hustý keřík vysoký asi 15 cm, kterého od podzimu do jara zdobí červené plody podobné brusnicím. Proto můžeme libavku polehlou (Gaultheria procumbens), jak se tento druh jmenuje, využívat i k vánočním dekoracím. Díky sytě zeleným lesklým lístkům je ale pěkná po celý rok. Nároky na pěstování má shodné s ostatními vřesovištními druhy, to znamená, že potřebuje kyselou, propustná, stále mírně vlhkou půdu a polostinné až stinné stanoviště. Je mrazuvzdorná a venku se časem rozroste do pěkného polštáře. Pokud ji koupíme v květináči, bude pro delší pěstování potřebovat chladnější místnost, dostatek světla a omezenou zálivku. Vyplatí se ji přesadit do kyselého substrátu s účinnou drenáží. Plody jsou jedlé, leč nepříliš chutné, připomínají žvýkačku. Však se libavce také někdy říká žvýkačkový keř.

Půvabné hebe

Druhy pěstované u nás bývají vysoké asi 30 cm a rostou velmi pomalu. Pro venkovní pěstování jim najdeme sušší místo na slunci i v polostínu a potřebují sušší místo, před zimou je chráníme netkanou textilií, chvojím či listím listím. Silnější mrazy by však keříky nemusely přežít, proto se vyplatí je pěstovat v nádobách a přes zimu je přenášet třeba ve skleníku. Potřebují dobře propustný a kyselý substrát (s třetinou rašeliny). V obchodech jsou k dostání zajímavé kultivary v květináčích, které se liší především tvarem a posazením listů na větvičkách. Mají vždy svěží barvu, tudíž se využívají při výzdobách pro slavnostní příležitosti. Vtipnou dekoraci získáme, když sesadíme odlišných druhů do jedné misky a doplníme je sušenými květy, případně plody přinesenými z podzimní procházky. Při dočasném pěstování v bytě vyžadují stejné podmínky jako libavky, můžeme je tedy spolu sesazovat do jedné nádoby. Hebe (Hebe) existují v mnoha druzích, pocházejí z Nového Zélandu, Falkland a Polynésie a vytvářejí jak nízké keříky, tak keře vysoké jako stromy.

Třpytivý krásnohlávek

V domovině, kterou je Austrálie, může být v přírodě vysoký až 75 cm, u nás ho dostaneme jen jako pokojovou rostlinu, a pak není větší než 20 cm. Krásnohlávek (Calocephalus brownii) je stříbřitý keřík, jakoby zasněžený, což se pro naše účely výborně hodí. Listy má drobné, eliptické a kvete žlutě. Potřebuje však chladnější místnost, dostatek denního světla a zálivku nanejvýš jednou ta tři týdny. Zimní přihnojování není žádoucí.

Slavnostní železnec

Nejznámější je železnec nádherný (Metrosideros excelsa), kterému se na Novém Zélandu a v Polynésii, říká vánoční strom. Je tam doma a kvete přesně v době těchto svátků, stromy s kožovitými listy jsou doslova obsypané šarlatově červenými tyčinkovitými květy. Tuto nádhernou rostlinu můžeme pěstovat v nádobě také u nás. Je celkem nenáročná, snese i horší podmínky s poklesem teplot k nule, nedostatečné osvětlení a občasné opomenutí zálivky, netrpí žádnými chorobami ani škůdci. Hodí se jako dekorace teras a balkonů, přičemž ji na zimu přeneseme do bezmrazé místnosti. Spokojí se s hlinitopísčitou, neslévavou půdou, jen potřebuje dostatečnou drenáž na dně květináče.