Nejméně náročnou, přesto velmi atraktivní orchidejí je můrovec (Phalaenopsis), který je v květinářstvích běžně k dostání v bezpočtu variet. Stálá pokojová teplota kolem 20-25°C je pro něj ideální, proto může krášlit sváteční pokoj, aniž by teplem trpěl. Květy jsou obdivuhodně trvanlivé a při dobré péči vykvete po krátké přestávce znova. Péče o tuto jedinečnou květinu není náročná, je však jiná než u ostatních pokojovek.

V přírodě orchideje rostou na větvích stromů. Vláhu a živiny nasávají vzdušnými kořeny, které volně splývají v prostoru. Stejně je můžeme pěstovat i doma, pokud je přivážeme k větvi obalené mechem. Ovšem péče o ně bude náročnější, neboť budou vyžadovat vysokou vzdušnou vlhkost - rosení nejméně dvakrát denně, nebo zvlhčovač vzduchu či mlhovací fontánku v bezprostřední blízkosti. Vhodné je také terárium nebo vitrína.

Orchidej v květináči

Běžnější a jednodušší je pěstování orchidejí v květináči. Pokojové hybridy můrovce, vyšlechtěné k ještě větší odolnosti, ho snášejí bez problémů, i když jsou to původně epifytické rostliny. Ovšem pouze ve vhodném substrátu. Ten musí být propustný, vzdušný, s omezeným množstvím živin. Můžeme ho připravit z kousků borové kůry, dřevěného uhlí a perlitu, keramzitu nebo vermikulitu, jednodušší je zakoupení speciálního substrátu pro orchideje. Nádoba by neměla být příliš velká, vůbec nevadí, pokud ji kořeny vyplní, a dokonce z ní přečnívají. Může být i průhledná, kořeny na světle zezelenají, umí fotosyntetizovat. Ovšem průsvitné květináče nejsou nezbytné, aby rostlina dobře prospívala. Její potřeby stačí pokrýt i nadzemní části a kořeny na vrchu květináče.

Světlo a výživa

Můrovce potřebují dostatek rozptýleného světla, ale nikoli přímé slunce (i když pár slabých zimních paprsků snesou). Čím více tepla a světla rostlina má, tím je aktivnější a spotřebuje více vody. Vzdušné kořeny ovšem nesnesou trvalé mokro a potřebují vzduch. Přelívání vede k jejich uhnívání, napadení houbovými chorobami a následně chřadnutí celé rostliny. Orchideje proto místo klasické zálivky raději ponoříme s celým květináčem do nádoby s měkkou vodou, a to na pár minut, jednou či dvakrát týdně, podle teploty a osvětlení. Do vody přidáváme velmi malé množství hnojiva pro orchideje.

V běžném vytápěném pokoji, kde se vzdušná vlhkost pohybuje pod 50%, rostlinám prospěje každodenní rosení měkkou vodou. Nebo jí zpříjemníme mikroklima pomocí mlhového zvlhčovače nebo odpařovače – vlhčí vzduch prospěje i nám samotným.