Zdroje: www.healthbenefitstimes.com, vysetrenie.zoznam.sk, tojenapad.dobrenoviny.sk, abecedazahrady.dama.cz

Vavřín

Vavřín byl považován za rostlinu, která přivolává štěstí, blahobyt a chrání před zlými silami. Proto vavřínové věnce nechyběly na žádných vstupních dveřích. Využíval se také při věštění. Má mírné halucinogenní účinky. Rostlina pochází z východního Středomoří a východního pobřeží Černého moře. Pěstuje se v jižní a západní Evropě, včetně Anglie.

Zdravotní benefity vavřínu

Bobkový list, jak se listům vavřínu říká, má bohaté využití. Obsahuje účinné látky jako bílkoviny, vlákninu, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitamíny A, B, C či kyselinu listovou. Najdeme v něm vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík. Denní dávka bobkového listu by neměla překročit 3 gramy.

1. Inhalace bobkového listu

Esenciální olej z bobkového listu lze použít k překonání pocitů stresu a úzkosti. Linalool v něm obsažený pomáhá snížit hladinu stresových hormonů v těle, zvláště pokud se používá v aromaterapii. Také se doporučuje na nespavost. Pokud esenciální olej nemáte, můžete zapálit usušený bobkový list. Výpary čistí průdušky a pomáhají uvolňovat hleny. Inhalace vavřínu dokonce zmírňuje bolest hlavy a pomáhá při chronických bolestech svalů a kloubů.

2. Chrání srdce

Vavřín obsahuje kyselinu kávovou a rutin. Tyto sloučeniny posilují kapilární stěny v srdci a končetinách těla a pomáhají eliminovat LDL neboli špatný cholesterol v krvi.

3. Zlepší kondici vlasů

Olej z vavřínových listů podporuje růst vlasů a předchází jejich nadměrnému vypadávání. Má stahující účinky a tak dokáže sevřít vlasové folikuly. Pomáhá také hydratovat pokožku hlavy, čímž předchází vzniku lupů. Pokud nemáte olej, stačí, když čerstvé bobkové listy namočíte do vody. Po umytí šampónem je nalámejte a masírujte si s nimi pokožku hlavy.

4. Je protizánětlivý

Jedním z nejdůležitějších benefitů je jeho schopnost snížit zánět v celém těle. Bobkový list obsahuje jedinečný fytonutrient zvaný parthenolid, který při lokální aplikaci na postižená místa, jako jsou bolestivé klouby nebo oblasti postižené artritidou, dokáže rychle snížit zánět a podráždění. Tohoto účinku lze dosáhnout také běžnou konzumací.

5. Skvěle dochutí jídlo

V neposlední řadě, nadrcený bobkový list dodává chuť a vůni polévkám, dušeným pokrmům, fazolím i kari. Skvěle se hodí do nálevů při zavařování nebo nakládání.

Recept na čaj z bobkového listu

Vavřín můžete konzumovat v podobě lahodného čaje z 15 usušených lístků a 3 dcl vody. Listy vložte do hrnce, zalijte je vodou a vařte cca 15 minut. Potom sporák vypněte a nechte listy louhovat ještě 3 hodiny. Pijte postupně celé ráno nebo večer. Čaj si připravte, pokud vás trápí nechutenství, bolesti kloubů nebo chcete podpořit detoxikaci.

Jak pěstovat vavřín?

Vavřín si můžete nařízkovat, vypěstovat ze semínek nebo si koupit již vzrostlý keř. Cena se pohybuje od 200-500 korun. Je nenáročný, pouze potřebuje pravidelnou zálivku. Od jara do podzimu ho můžete přemístit na terasu, balkon nebo zahradu. Snáší teploty do bodu mrazu. Jeho listy pak sušte ve stínu. Zachovají si tak světlezelenou barvu.