Zdroje: www.gardeningsoul.com, www.preparednessmama.com, www.cs.haenselblatt.com

Komár dokáže člověku pěkně pokazit náladu svým nepříjemným pisklavým zvukem. A navíc po něm zůstávají svědící štípance. A tak se mnohokrát zabýváme otázkou, jak se jich zbavit. Jedním ze zajímavých řešení je použít jako návnadu rostliny, které přitahují vážky. A jako bonus? Budete se mít možnost pokochat krásou tohoto okřídleného hmyzu.

Vážky umí zázraky

Pokud jde o kontrolu populace komárů, vážky jsou opravdu důležité. Jedí nejen je samotné, ale i jejich larvy. A protože vážky velice přitahuje vlhké prostředí, není vůbec na škodu mít na zahradě i okrasné jezírko či fontánu.

Rostliny, které vážky milují

Suchozemské rostliny

1. Třapatka srstnatá (Rudbeckia hitra)

Nádherná květina s velkými žlutými květy a oranžovožlutým okem. Pochází ze Severní Ameriky, kde rostou v prérijních společenstvech, na okrajích křovin či příkopů podél silnic. Květy mají složené v úborech a zelené olistění. Listy i lodyhy jsou osrstěné drobnými chloupky. Třapatky preferují slunné místo s dobře propustným substrátem.

Během vegetace je potřeba je přihnojovat 1 až 2x za týden hnojivem pro balkonové rostliny. Mladé rostliny do venkovních prostor vysazujte až v květnu, kdy je již nebudou ohrožovat silné přízemní mrazíky. Dokážou se přizpůsobit každému typu půdy a vyžadují pravidelné zalévání.

2. Klejicha (Asclepias incarnata)

Květina s poutavými bílými a růžovými květy, která je zajímavá i pod odkvětu svými velkými semeníky obsahujícími ochmýřená semena. Vytváří keříky vzpřímeně rostoucích výhonů, její stonky jsou duté a pokryté chloupky. Podlouhlé větší listy jsou modro-zelené a ojíněné.

Při poškození roní mléčnou šťávu, podobnou latexu, obsahující jedovaté látky. Na podzim její nadzemní část odumírá. Klejicha přezimuje v kořenech a na jaře opět znovu vyrůstá. Prospívá na slunečném a vlhkém stanovišti, případně v polostínu. Vyhovuje jí propustná hlinito-písčitá zemina, ale snese i sušší kamenitou.

3. Sadec nachový (Eupatorium purpureum)

Vytrvalá bylina patřící do čeledi hvězdnicovité. Jedná se o bylinu s plazivým oddenkem a dorůstá i do výšky 120 cm. Stonek má přímý, v uzlinách purpurově-červený a chlupatý. Na vrcholu je rozvětvený do hustých chocholíkovitých okolíků. Listy vyrůstají v přeslenech po 3 až 5 na krátkých stopkách a jsou lysé nebo chlupaté s kopinatou až úzce vejčitou čepelí. Kvete od srpna do září v bohatých vrcholových úborech vínově-červené barvy a velmi příjemně voní.

Daří se mu na slunném místě, ale nepohrdne ani polostínem. Má rád čerstvé až vlhké, humózní, hlinité a kyselé půdy bohaté na živiny. Nejlépe roste na vlhkých místech v podmáčených zahradách a okrajích vodních toků.

Jezírkové rostliny

4. Šípatka širolistá (Sagittaria latifolia)

Jedná se o nenáročnou dekorativní bahenní až vodní rostlinu, která dorůstá do výšky až 45 cm. Její dlouhé řapíkaté listy vytvářejí přízemní růžici s výrazně střelovitou čepelí. Kvete v červnu až září 3 až 7 cm širokými čistě bílými korunními lístky se žlutými prašníky.

Daří se jí v propustné půdě a k dobrému růstu ji vyhovuje buď polostín, nebo slunné místo. Nejvhodnější podmínky jsou pro ni na okrajích vodních toků nebo nádrží.

5. Zákruticha (Vallisneria americana)

Jedná se o čistě vodní rostlinu odděleného pohlaví. Tvoří spleť listů pod hladinou a její listy jsou mírně točené a na okrajích jemně pilovité. Díky tomu nestíní jiným rostlinám. Dobře se rozrůstá ve tvrdé a zásadité vodě, protože v měkké a kyselé vodě jí často uhnívají listy.

6. Leknín (Nymphaea)

Nepřehlédnutelné vytrvalé vodní byliny s plovoucími listy a nápadnými květy jsou rozšířené po celém světě od tropů až po mírný pás. U nás jsou nejběžnější 2 druhy: leknín bílý a leknín bělostný. Pěstují se ve velkém množství kultivarů jako okrasné vodní rostliny.

Mají plazivé nebo vzpřímené oddenky a jejich listy jsou většinou plovoucí. Daří se jim především ve stojatých či mírně tekoucích vodách s pH pohybujícím se od 6,8 do 8,5. Mají rády slunce a vyhovuje jim stabilní teplota vody. Vždy budou nádhernou dominantou vaší zahrady.