Čeština pro verbenu vymyslela název sporýš, avšak ten se příliš neujal, protože původní latinské jméno se pro okrasnou květinu přeci jen hodí více, a navíc se snadno přizpůsobí českému skloňování, takže ho vlastně není třeba překládat. Verbenám vyhovuje slunné stanoviště, vysazujeme je proto do truhlíků na jižní a západní balkóny či terasy, kde je slunečního svitu vždy dostatek. Zároveň potřebují hodně vláhy – jde o typické rostliny vhodné do zavlažovacích truhlíků, které jim permanentní přísun vody zajistí.

Hnojení verben

Kromě toho je třeba verbeny pravidelně přihnojovat tekutým hnojivem pro balkónové květiny a začít s tím nejlépe už dva týdny po výsadbě. Tuto součást péče opravdu nelze vynechat, pro bohaté nakvétání je klíčová. Aby se rostliny pěkně rozvětvily, zaštípněte jim hned po vysazení polovinu výhonů. Odkvetlá květenství odstřihávejte, verbena se díky tomu nebude vysilovat tvorbou semen a pokvete čím dál více až do října.

Verbeny lze vypěstovat ze semínek, vzhledem k choulostivosti mladých rostlinek to ale není nic jednoduchého. Většina lidí si proto v květnu koupí už vzrostlé sazenice a s příchodem chladných dnů rostliny zase vyhodí, protože českou zimu přirozeně venku nepřežijí. Možná jste si ale všimli, že každým rokem při nákupu živých ozdob balkónů saháme do kapsy hlouběji a hlouběji. Určitě bude stát za pokus nechat verbeny přezimovat na nezámrzném místě a příští rok je opět přimět k životu a kráse.

Jak zazimovat verbenu

Ideálním zimním stanovištěm bude světlé místo u okna v chladné chodbě, kde se teplota pohybuje mezi 8 a 12°C. Rostliny zastřihněte na polovinu délky a výrazně omezte zálivku. Zalévejte jen občas, aby substrát zcela nevyschl. Během března je zkraťte na pouhých 5 cm a přeneste je do bytu, který ale není přetápěný. Na teplo je zvykejte postupně. Pro začátek raději zvolte chladnější místnost, třeba ložnici. Od této chvíle je můžete zalévat častěji a bude rovněž potřeba začít s hnojením. Zpět na balkón je přeneste až v půlce května, kdy už nehrozí mrazíky.

Tip: Při výsadbě verben je vhodné půdu preventivně ošetřit přípravkem proti padlí, které tyto balkónové krasavice během sezóny rádo napadá. Rostliny pravidelně kontrolujte a pokud se na listech objeví moučnatý povlak, utíkejte pro postřik, než zcela zhnědnou a uschnou.

Zdroje: www.living.cz/verbena, abecedazahrady.dama.cz, prima-receptar.cz/verbena-sporys