Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, cestakbydleni.cz, www.ceskestavby.cz

Vertikutace je vlastně taková revitalizační bomba pro trávník, která se postará o lepší přístup slunce, živin, vláhy a vzduchu ke kořenům. Do toho odstraní nežádoucí porosty, jako jsou například mechy a vyvolává odnožování (větvení) kořenů.

Jak si vertikutátor vybrat?

Ruční – nejlevnější varianta, nulová údržba, skladnost a snadné ovládání

Elektrický – vhodný na menší a málo členité pozemky. Mezi přednosti patří menší rozměr, nižší hmotnost a tichý chod. Elektrické typy nepotřebují žádnou údržbu. Nevýhodou je kabel, ale pokud máte elektrickou sekačku, nebude to pro vás žádná novinka.

Benzinový – robustnější, využijete ho na větších plochách. Stroj má větší rozměry a patří k hlučnějším. Vyžadují údržbu v podobě dolévání benzínu a oleje.

Akumulátorový – vhodné do všech typů a velikostí zahrad. Při výběru koukejte na výkonnost baterie. U větších zahrad se vyplatí pořídit baterii náhradní. Patří mezi bezúdržbové.

Kdy a jak?

Nejideálnější čas na vertikutaci je na konci srpna, protože se trávník stihne do zimy zregenerovat. Ale i na jaře můžete provzdušnit, zlepší se příjem živin a vláhy.

Jarní paprsky sluníčka probudí ze spánku i trávu. Aby byla dobře nachystaná, je potřeba se jí věnovat i na podzim před jejím spánkem. Na zimu by měla mít sestřih okolo 5 cm a nic co by jí omezovalo (například spadané listí).

Na jaře, kdy se teplota vyšplhá k 10 °C, můžete v plné polní nastoupit na zahradu.

Nejprve trávník zbavte mechu a plevelů. Ty zbytečně berou trávě živiny, vzduch. vlhkost a zabírají místo. Můžete použít vápno (ale ať vám neujede ruka) nebo dostupné prostředky z obchodu, které nemají vliv na trávník.

Jakmile mech a plevel odumře, nastartujte vertikutátor. Nastavení vertikutace proveďte na rovném plácku, aby se nože dotýkaly země. Nože by neměly zasahovat do trávníku více jak 2-3 mm, protože při hlubším zanoření nože dochází k poškozování stroje i trávníku. Po dokončení vertikutace odstraňte z plochy vyhrabaný materiál. V tomto bodě často zjistím, že trávy mám vlastně poskrovnu. Holá místa je potřeba dosít. Kupte si vhodnou travní směs, vysejte do pročištěného trávníku a potáhněte slabou vrstvou substrátu.

Poté by se měl trávník pohnojit. Jednou ročně je doporučováno pískování, které zlepšuje vegetační vrstvu, půdní strukturu, zvyšuje propustnost vody a živin, omezuje růst mechu a plevelů. Na jeden metr čtvereční lze použít až 4 litry písku.

Závěr je asi všem jasný – trávník zalijte!