Už se těšíte na ujídání sladkých plodů vinné révy, anebo na výrobu domácího moštu? Ani se není čemu divit! Ale abyste úrodu dovedli do zdárného konce, je nyní potřeba se o vinnou révu dostatečně starat a provést několik zásadních úkonů.

Pěstování révy

Pokud jste se do pěstování ještě nepustili, ale přemýšlíte o tom, je potřeba znát určitá fakta. Nejdůležitějším krokem je asi správně odhadnout odrůdu, která v dané oblasti a podmínkách bude dobře prosperovat. A samozřejmě záleží na tom, zda si chcete vypěstovat révu na zobání nebo si z ní chcete vyrobit vlastní víno či mošt.

Stolní vína oplývají většími bobulemi a jsou vyšlechtěné pro přímou konzumaci, ale dá se z nich zpracovat i chutný mošt.

Moštové odrůdy mají bobule menší, jsou velice šťavnaté a vhodné k výrobě vlastního vína. V našich končinách rozhodně sáhněte po rané nebo středně rané odrůdě, neboť pozdní odrůda má malé procento na finální dozrání.

Pro vysazení révy hledejte místo ochráněné před silným větrem a mrazy.

Co s révou v červenci

Kvetení vinné révy máme již za sebou, nyní se odkvetlé květy mění v malé bobulky. Postupně se bobule zvětšují, nalévají, tím pádem logicky těžknou a ohýbají se směrem k zemi. Tato etapa se nazývá „zavěšování hroznů“. V této fázi byste měli rostlinám dopřát hojnější zálivku, protože je nesmírně důležitá při tvorbě bobulí.

Některé úkony vás čekají opětovně, jde například o vylamování zálistků nebo vyvazování výhonů. Co ale budete v této sezoně dělat poprvé, je takzvané osečkování.

Co je to osečkování?

Osečkováním například ovlivníte výnos, cukernatost i strukturu hroznu. Osečkování znamená zkracování přírůstků (letorostů) ve vegetačním období, aby se rostlina soustředila na tvorbu a výživu bobulí. Letorosty je potřeba zkrátit tak, aby nepřečnívaly do meziřadí a nad horní dvojdrátí. Cílem je prosvětlit rostlinu, aby skrz ní dostatečně proudil vzduch a aby na co největší listovou plochu dopadaly sluneční paprsky. Zkrácením letorostu se podpoří i růst zálistků, které jsou pro zrání hroznů velice důležité. Osečkování není pouze jednorázovou akcí, musí se minimálně ještě jednou za sezonu zopakovat!

Jestliže to rostlina přehnala s vysokou násadou hroznů, doporučuje se je trochu zredukovat, aby měly šanci všechny dozrát. Na keři nechte ty nejlépe vypadající hrozny, mělo by se jednat o jeden hrozen na jeden letorost.

Postřik proti šedé plísni

Červenec je taktéž vhodný měsíc pro postřik proti šedé plísni. Zaměřte se i na řádnou kontrolu rostlin, aby se na ní nevyskytlo třeba padlí, které ohrožuje rostliny především v suchém počasí. Pokud vydatně prší, rostliny může potkat jiná nepříjemnost a to plíseň révy, které se ve vlhku náramně daří. Jestliže budete jakýkoliv postřik aplikovat, dbejte na pokyny ohledně ochranné lhůty.

Související články

Zdroje: www.ceskazahradka.cz, sazenicka.cz, www.vinna-reva-pestovani.cz