Vinná réva se po oteplení tak rychle zazelenalala a obrostla, že je nutné začít se zelenými listy správně pracovat, abyste révu ochránili před nejrůznějšími chorobami a dočkali se zdravých hroznů. Prvním důležitým krokem je rostoucí letorosty zastrkovat do drátěnky, a to pravidelně, protože v tomto období skutečně intenzivně rostou. Můžete je připevňovat i k nejrůznějším oporám.

Nutné osečkování neboli zkracování letorostů

Během června je také vhodná doba pro zakracování letorostů, odborně nazývané osečkování. Zkracují se do tvaru, kdy listy nerostou příliš hustě a k hroznům může přiměřený sluneční svit. Letorosty se zkracují po kvetení révy zahradnickými nůžkami, u tvarů s drátěnkou jej provádějte nad horním dvojdrátím. Pokud máte tvary bez drátěnky, zakracujte asi za sedmým listem za posledním hroznem.

Vylamujte fazochy (zálistky)

Jakmile skončíte osečkování, začnou se více tvořit zálistky (fazochy), které jsou sice důležité pro udržení zásobních látek v zimním období, ale pokud se kolem budoucích hroznů zahušťují příliš, musí se odstranit, jednoduše vylámat, a to ručně. Navíc jsou také zálistky velice citlivé na napadení houbovým onemocněním.

Vylamujeme vedlejší výhony, ale i neplodné hlavní letorosty (podlom). Jejich vylomením ušetříme rostlinám energii, kterou pak můžou věnovat tvorbě hroznů. Navíc tak zabráníme přilišnému olistění a zahustění keřů, které touto dobou bohatě rostou.

Redukce hroznů

Nezbytným úkonem je i redukce vysoké násady hroznů. Pokud je hroznů příliš velké množství, ztrácí na kvalitě. Pěstujete-li vinnou v nevinařských podmínkách nebo na zahradě, stačí nechat jeden hrozen na letorostu, tzn. zhruba 6 až 12 hroznů na jeden keř. Redukujte je asi 2 až 4 týdny poté, co odkvetou. Odstraňte především viditelně poškozené hrozny a ponechejte ty nejzdravější.


Zdroje: izahradkar.cz, www.novinky.cz