Podle svého vzrůstu se vinná réva řadí mezi liány. Výhodou jejích kořenů je totiž obrovská sací schopnost. Bezvadně přijímají vodu i veškerými vlasovými kořínky u povrchu půdy. Díky tomu není rostlina náročná na vláhu a snadno si ji opatří sama.

Miluje slunce, ale vítr jí neprospívá

Réva je prostě teplomilka a vyžaduje sluneční paprsky k životu, ale další její důležitou potřebou je i dostatek světla. Jen díky této splněné podmínce vám dozrají kvalitní hrozny plné cukrů a aromatických látek. Slunce podstatně ovlivní i vybarvování bobulí. Protože je réva maximálně citlivá na větrná místa, vyhněte se jim už při samotné výsadbě. Platí to i o lokalitách, kde více a častěji mrzne. Pro révu jsou nebezpečné silné zimní mrazy, ale daleko více ohrožující jsou ty jarní. Nízkým teplotám můžete čelit nepřímými postupy.

Vsaďte na prevenci

K výraznějšímu poškození zimními mrazy většinou dojde, když teploty poklesnou k -15 °C. Jsou však odrůdy, které odolávají i teplotám kolem -20 °C. Základem je tedy správný výběr místa, kde by měla být réva dostatečně chráněna. Dalším řešením je volba pěstitelského tvaru a způsobu řezu. Pro dobrou prevenci je nejlepší zvolit tvary s vyšším podílem starého dřeva. Tvoří se na nich totiž vyšší podíl spících oček a většinou raší i po období se silnými mrazy. A hlavně? Na letorostech mohou být také hrozny.

Máte révu v lokalitě, kde silně mrzne?

Názor odborníka Pavla Pavlouška: „Odolnější jsou také zimní očka v bazální části letorostu. V lokalitách, kde se poškození zimními mrazy vyskytuje pravidelně, volte kordonové tvary s vyšším podílem starého dřeva. Na kordónových ramenech potom nechte krátké plodné dřevo, tzn. čípky nebo krátké tažně."

Pozor na jarní mrazy

Někdy se stává, že se jaro rozjede a zčista jasna se objeví na konci dubna a začátkem května mrazy. Pro révu je to opravdu dost nebezpečné. Záchranou je, že v zimním očku jsou základy tří oček. Jako první většinou raší hlavní očko a o něco později ta vedlejší. Jestliže mráz poškodí letorost z hlavního očka, nemusí zmrznout očko vedlejší. Proto s podlomem, kterým se počet letorostů ze zimních oček podstatně sníží, počkejte, až bude klima opravdu bez mrazů.

Proti mrazu můžete pozdržet rašení

Vyzrát nad nebezpečným mrazem můžete i další metodou, kdy zpomalíte rašení révy. Upravte ji zimním řezem až koncem března nebo začátkem dubna, kdy už je v proudu slzení révy. Réva díky tomuto procesu přichází v této době o část zásobních látek uložených v kořenech a starém dřevě. Počítejte tedy s tím, že bude později rašit.

Nechte vyrašit výhon k odstřižení

Další potíží, která může nastat kvůli jarním mrazům, je poškození většiny letorostů na tažni. Ochráníte je tak, že pozastavíte rašení oček prostřednictvím metody odborně zvané „apikální" dominance. Na lísce nechte růst jeden tažeň vyvázaný a druhý letorost nevyvázaný. Na nevyvázaném letorostu budou intenzivněji rašit nejhořejší očka, která potlačí rašení oček postavených níže. V případě, že na nevyvázaném letorostu dojde k zmrznutí, můžete jej odstřihnout. Vyvázaný letorost totiž poté rovnoměrně naraší.

Dejte vinné révě jarní kabát

Letorosty a rašící očka můžete před poškozením jarními mrazy obalit i bílou netkanou textilií.

Zdroje: www.izahradkar.cz, www.ekolid.cz, www.vinna-reva-pestovani.cz