Padlí přezimuje v zimních pupenech, jakmile se však na jaře oteplí, začne se odtud šířit, prorůstá nové letorosty, postihuje i listy, květenství a hrozny. Chorobu poznáte podle bílých moučnatých povlaků, které tvoří podhoubí této parazitické houby. Následně všechny postižené části vinné révy šednou, jsou deformované, bobulky schnou a praskají. Na letorostech můžete pozorovat tmavé skvrny. Úplně nejvíce se choroba šíří při teplotách kolem 25 °C a v době vlhkosti kolem 70 - 95 %, což odpovídá průměrným teplotám a vlhkosti během července. Jakmile tedy nyní začnete pozorovat první příznaky, je potřeba ihned zakročit.

Zelené práce

Důležité jsou tzv. zelené práce ve vinici na začátku vegetace, upevňování letorostů do drátěnky, podlom a vylamování zálistků. Pokud tyto práce provedete kvalitně, značně tím zamezíte rozvoji padlí. Šíří se především na hodně zalistěných keřích a zakrytých hroznech listy.

Domácí postřiky proti padlí

Jak se choroby zbavit nebo jí předejít šetrně a ekologicky? Na počátku vegetačního období použijte sirnaté přípravky, které působí jako prevence. Síra se odpařuje při teplotách kolem 20 °C a ochraňuje tím nově rostoucí výhonky. V domácím prostředí si můžete připravit řadu přírodních postřiků, třeba z kopřivy, přesličky, jablečného octa nebo draselnou jedlou sodou.

Kopřiva

Postřik ze sušené kopřivy připravíte v poměru 15 g kopřivy a 1000 ml vody. Nechte macerovat asi 4 dny při pokojové teplotě, občas zamíchejte, následně přilijte 4000 ml čisté vody, promíchejte a postřikovačem aplikujte.

Přeslička

Máte-li usušenou přesličku, použijte postřik, který připravíte v poměru 2 g přesličky na 1000 ml vody. Sušenou přesličku přelijte vroucí vodou a nechte 24 hodin louhovat. Pak přefiltrujte a aplikujte postřik. Listy pokropte tak, aby byly po obou stranách zcela mokré.

Kopřivovou či přesličkovou jíchu můžete používat i jako zálivku ke kořenům.

Draselná jedlá soda, olej a mýdlo

Vynikajícím přírodním prostředkem je roztok připravený z draselné jedlé sody, odborně hydrogenuhličitanu draselného. Smíchejte 3 lžíce draselné jedlé sody se 3 lžícemi rostlinného oleje a půl lžičkou tekutého mýdla s 3800 ml vody. Dobře promíchejte a nastříkejte na rostliny.

Extra tip: Jablečný ocet

Funguje i jablečný ocet, promíchejte 4 lžíce jablečného octa s 3800 ml vody a každé tři dny aplikujte na rostliny.

Související články

Zdroje: izahradkar.cz, www.osetreno.cz, www.agromanual.cz