Zdroj: www2.ipm.ucanr.edu, www.ceskestavby.cz, cs.wikipedia.org

Objevily se na vašich jahodách skvrnité, kadeřavé nebo svinuté listy? Nebo snad neplnohodnotně vyvinuté rostliny? Anebo zakrslé, tuhé či zdeformované plody? To jsou jevy, které hlásí napadení jahodníku viry.

Jahodník je velmi citlivá a náchylná rostlina. Pěstitelé mohou narazit na dvě hlavní úskalí. Různé virózy nebo i horší variantu, a to je šedá plíseň (lat. Botrytis cinerea, odtud botrytida), která ve vlhkých obdobích dokáže zničit celou úrodu. Z živočišných škůdců je nebezpečné ptactvo, nejčastěji kosi a drozdi. Pozor si dejte také na slimáky a hlemýždě, protože ti dokážou taky své.

Jak se virózy projevují?

Zakrslým či nevyvinutým vzrůstem nebo abnormálním zabarvením listů, někdy i deformací listů a květů. V tomto případě na nic dlouho nečekejte a postižené sazenice co nejrychleji odstraňte a zlikvidujte. Buďte však ostražití a pozorní, protože můžete snadno zaměnit poškození hmyzem nebo účinek postřiku za virové onemocnění. Z tohoto důvodu se nedoporučuje vysazovat jahodník pod ovocné stromy.

Dbejte na výběr kvalitních sazenic

U virových chorob je zásadní prevence. Proto je dobré vysazovat pouze sazenice zakoupené u zahradnických firem, kde máte mnohem větší záruku, že budete mít na svých záhonech jen nezávadné rostliny, nejlépe ozdravené termoterapií.

Jak se virus může k jahodníku dostat?

Často je přenášen savým hmyzem, ale není to jediná varianta nákazy. Snadno může být rostlina nakažena třeba i infikovanými nůžkami nebo během uštipování plodů nehty.

A jak jahodníky chránit?

Výsadbu jahodníku můžete částečně ochránit před virózami tak, že budete jahodník pěstovat v širších řádcích a mezi ně vsadíte česnek. Doporučuje se také přihnojování pouze kompostem a ne čerstvým hnojem, protože ten česneku neprospívá. Občas se nástup viróz dá zastavit zvýšenou péčí, kdy použijete k tomu určená hnojiva nebo doplníte do půdy stopové prvky.