Sluneční paprsky prosvěcující korunu a čerstvý vánek, který hladí listy, to je nejlepší prevence stromu před houbovými chorobami. A také se dočkáte větších, sladších a lépe vybarvených plodů. Řezem pečlivě udržované stromy mohou mít plodů i méně, nežli bez řezu, ovšem plody jsou větší a kvalitnější.
- Prořezáváním v prvních letech života stromu, takzvaným výchovným řezem, založíte dobře tvarovanou korunu.
- V dalších letech pak udržovacím řezem zajistíte, aby byla koruna dostatečně vzdušná a prosvětlená.
Jabloně a hrušně můžete prořezávat v zimě
Řez je však také velkým zásahem do těla stromu. Otevřenou ránou do něj mohou vstoupit houbové choroby, je narušená ochrana vůči mrazu a vysychání. Proto se peckoviny – třešně, slivoně, meruňky, broskvoně - které k napadení houbovými chorobami za chladného a vlhkého počasí bývají náchylné, prořezávají od dubna do srpna. Zimní řez pro ně vhodný není.
Ovšem jádroviny – jabloně a hrušně - jsou v tomto směru odolnější a proto je můžete prořezávat i v průběhu zimy - za dnů, ve kterých teplota neklesá po -5 °C. V holé, bezlisté koruně se budete lépe orientovat a také k práci využijete zimní čas, ve kterém si toho zahrada tolik nežádá. Na jaře a v létě zahrádkáři a pěstitelé obvykle neví, kam skočit dřív….
Co si připravit?
Použít můžete jak běžné zahradnické, tak elektrické nůžky. Pokud pěstujete větší počet stromů, mohou se vyplatit speciální ovocnářské nůžky a sadařská pilka, která může být i teleskopická. Využijete i zahradnický nůž – žabku. Všechna ostří by měla být každopádně dobře nabroušená. Ulehčíte si práci a rány se budou lépe zacelovat a hojit – to platí u všech řezů.
Proč odstraňovat vlky?
Vzpřímeně rostoucí výhony, zvané vlky, korunu stromu příliš zahušťují a mnoho úrody se na nich stejně nedočkáte. Mezi základní úpravy proto patří jejich odstranění. V koruně ponechejte jen výhony, které vyrůstají od kmene v tupém úhlu. Ovšem i plodné, správným směrem rostoucí větve je vhodné po 3 – 5 letech obměnit. Odstraňují se ty, které svou tloušťkou přesáhnou polovinu tloušťky kmene stromu.
Postup záleží na typu stromu i na odrůdě
Zatímco vysokokmeny, dlouhověké statné stromy potřebují jen počáteční výchovný řez a poté již jen minimum zásahů, malé, krátkověké zákrsky bez důkladného řezu pěstovat nelze. A existuje i řada dalších forem, nižší čtvrtkmeny, vyšší polokmeny, které mohou být vzhlednější a odolnější nežli zákrsky a také se vejdou i na malou zahrádku. (Pokud byste rádi zasadili vysokokmen, krásný ovocný strom, jaký odjakživa dával naší krajině tvář, dejte pozor, abyste koupili zvolenou odrůdu na skutečně kvalitní, bujně rostoucí podnoži. Pokud je u vysokokmenu pouze vysoko založená koruna, ale podnož je stejná jako u zákrsku, neporoste dobře ani nevydrží dlouho).
Typ řezu závisí i na tom, jakou odrůdu jabloně pěstujete:
- Odrůdy jabloně typu Rubín plodí pouze na dlouhých větvích, tedy dlouhém plodonosném obrostu. Při řezu je na větvích nutné zachovat dostatek květních pupenů. Odstraňují se proto převážně celé větve, místo aby se jich velká část zkracovala. Takový strom proto potřebuje dostatečný prostor.
- Odrůdy typu Spur plodí převážně na krátkém plodonodném dřevě. U nich je proto zkracování větví a snížení počtu květních pupenů naopak žádoucí. Pokud nevíte, k jakému typu vaše jabloň patří, odrůdy typu Spur poznáte podle krátkých internodií – úseků větviček mezi jednotlivými uzlinami, ze kterých vyrůstají listy a květy.
Rány pečlivě ošetřete
Vzniklé rány natřete balzámem, který se pro tento účel běžně prodává v zahradnických potřebách. Vytvoří na řezné ploše ochranu proti vniknutí houbových chorob i proti vysychání kmene. Pokud balzám nemáte, lze použít i latexovou barvu.
Váš virtuální průvodce řezem dřevin
A jak přesně postupovat v různých fázích růstu stromu, jak prořezávat další druhy ovocných dřevin? Odpovědi formou slova i obrazu naleznete v našem rozcestníku, který vás nasměruje na ty články o řezu ovocných stromů, které zrovna potřebujete.
Kresby: Jiljí Záruba