Nárazový vítr o rychlosti až 90 km/h bude Českou republiku trápit ještě v pátek večer a po celou sobotu. Podle zprávy Českého hydrometeorologického ústavu by měl poté přechodně slábnout, nicméně je tu riziko, že se větrné počasí udrží až do úterý. V Královehradeckém kraji stále hrozí zvýšení hladiny vodních toků a záplavy.

O nepředvídatelnosti vzdušného živlu jsme se přesvědčili loni v létě, když se několika obcemi na jižní Moravě prohnalo tornádo. Vichřice ale zdaleka nemusí dosáhnout takto vysokého stupně, aby vás ohrozila na životě a poničila vám dům a zahradu.

Vykliďte zahradu i terasu

Smrtelné nehody často vznikají pádem vyvrácených stromů. Za silného větru proto není radno kolem stromů procházet nebo se snad pod nimi schovávat. Jako první se nicméně uvolňují suché či příliš dlouhé větve, které vás možná nezabijí, ale mohou vás zranit nebo rozbít skleník. Když už je vichřice v plném proudu, je pozdě na jejich odstranění. Zkrátka se ke stromům nepřibližujte a za prvního bezvětří stromy preventivně prořezejte.

Ze zahrady a terasy, případně z balkonu odneste všechny volně umístěné předměty. Ukliďte zahradní nábytek, květináče, sušáky na prádlo, veškeré dekorace i vybavení, které nemáte bezpečně zazimováno v garáži či v domě. Pojišťovny v poslední době zaznamenaly četné nehody způsobené poletujícími trampolínami. V podstatě ale všechno, co není pevně přikurtováno k zemi, před vichřicí neobstojí.

Automobil by měl být zaparkován nejlépe v garáži nebo aspoň na místě, kde se na něj nemůže nic zřítit. Rozhodně tedy ne pod stromy, u nestabilního plotu nebo u domu se stoletou střechou. Jakmile se vichřice vymkne kontrole, mohou to odnést i střešní krytiny.

Doma jste v bezpečí, avšak i tady platí pravidla

Domácí útočitě vám nebude moc platné, pokud budete silný vichr vyhlížet z otevřeného okna. Zdaleka nejbezpečnějším je podle odborníků místo v přízemí či suterénu, mezi nosnými stěnami a daleko od oken. Jakmile vítr začně rozbíjet okenní tabulky, víte, že je zle. A uskočit nestihnete.

Škody v domě však může způsobit už jen větší průvan. Ubezpečte se, že jsou všechna okna i dveře pevně zavřené. Větrání v těchto dnech omezte na minimum, raději vyčkejte na lepší počasí.


Zdroje: https://hobby.magazinplus.cz/, https://www.ceskestavby.cz/, https://www.seznamzpravy.cz/