Jádra vlašských ořechů mají přirozeně odlišné zbarvení. Osemení (slupka jádra) bývá zbarveno od světle žluté, žlutohnědé až po světle hnědou, což je částečně způsobeno i odrůdou vlašského ořechu. Pěstují se i odrůdy s jádrem načervenalým. Tmavé skvrnky na jádrech ořechů (fyziologická pigmentace) bývají známkou pomalého usušení, zejména pokud sklizeň ořechů probíhá za vlhčího přeháňkového počasí. Po sklizni je nutné ořech rychle usušit a skladovat na suchých místech, neboť ve vlhku snadno zplesniví. K odlišnostem ve zbarvení jader vlašských ořechů mohou však přispívat i další faktory. Můžeme najít tmavá i světlá jádra jak v jednom sadu, tak i v ořeších z jednoho stromu. Jádro by mělo být na lomu bílé až nažloutlé. Správná chuť čerstvých ořechů je příjemně olejnatá (ořechová), někdy mírně trpká až nahořklá.

Jak jim pomoci?

Sklizeň ořechů začíná koncem srpna a obvykle pokračuje až do začátku listopadu. Vlašský ořech je zralý tehdy, když začne slupka (oplodí) sama praskat a ořech z ní vypadne. Když už ze stromu opadá asi čtvrtina až polovina ořechů, je možné ostatním pomoci tím, že je setřeseme nebo sklepeme. Scvrklá jádra obvykle nevzniknou v důsledku přesušení, ale nedostatečným vyzráním plodů nebo napadením plodů chorobou nazvanou hnědnutí listu ořešáku (antraknóza ořešáku, Gnomonia leptostylla), případně je může postihnout i bakteriální skvrnitostí ořešáku (Xanthomonas juglandis). Toto onemocnění může mít rovněž za následek tmavší zabarvení osemení.

Vlhko nesvědčí ořešákům ani ořechům

Stejným způsobem se osemení zbarví, když jsou spadané ořechy delší dobu ve vlhčím prostředí, třeba na zemi v trávě – projevuje se to zejména u takzvaných polopapírků (s polotvrdou skořápkou a dobrou luštitelností). Ty mohou při pádu popraskat a okolní vlhkost zaviní, že jádra ztmavnou nebo zplesniví - jsou potažená pavučinkou mycelia plísně. Náchylné jsou všechny registrované odrůdy ořešáku vlašského typu papírák – to znamená i odrůda Jupiter. Navíc tyto velkoplodé odrůdy jsou převážně vyšlechtěné pro sušší teplejší oblasti a v chladnějších vlhčích oblastech je proto choroby postihují více.