Zdroje: www.express.co.uk, www.vcelkysamotarky.cz, www.obnovitelne.cz, www.cmelaciplus.cz

U nás žije přes 600 druhů včel samotářek. Některá jména samotářek jsou i velice zábavná – chluponožka, drvodělka, pískorypka, zednice nebo maltářka. Tyto včelky z 90 % nežijí ve společenství, ale vytvářejí páry. Nestaví si plástve a nedočkáme se od nich medu. I přesto jsou pro nás velmi důležité, protože jsou opylovači jak se sluší a patří.

K bydlení využívají různé dutinky a škvírky, do kterých jsou zabudované jednotlivé komůrky. Do komůrky včela dá zásobu potravy a naklade vajíčko. Tuto komůrku uzavře a začne ihned pracovat na další. Tohle všechno dělá samička. A odtud pramení i ono známé "pilný jako včelka".

Včely samotářky jsou mírumilovné, nezaútočí na nás jen tak, jedině když je rozdráždíme prudkými pohyby.

Med nad zlato

Včela medonosná je u nás nejznámější z prostého důvodu – máme od ní med. Žije ve společenství, které má jednu matku (ta klade vajíčka a zajišťuje obnovu včelstva, její žihadlo nemá zpětné háčky – dokáže ho znovu použít). Trubci opět mají největší výhody – oplodňují mladé matky, v nejhorším zahřívají včelí plody.

Ta největší řehole je na dělnicích, které zastávají hned několik úloh, a navíc je i dle potřeby mění! Zajišťují veškerý chod „domácnosti“. Staví plástve, shání potravu a vodu, zpracovávají med, uklízí, krmí všechny členy, střeží úl, větrají, prostě jsou to superženy!

Kdo jsou trubčice

Když včelstvo osiří, což se někdy stane, a nedokáže si odchovat novou matku, tak dělnice začnou konzumovat mateří kašičku. Touto konzumací dochází k aktivaci vaječníků. Těmto včelkám se říka trubčice. Nedokážou se pářit s trubcem, takže kladou jen neoplodněná vajíčka. A co to znamená? Že se z vajíček líhnou jen trubci!

Jak pomoci včelám

V dnešní době moc včelám nepřeje průmyslové zemědělství. A lány řepky, kterou pěstitelé stříkají pesticidy, jsou pro včely vysoce jedovaté.

Pokud chcete včelkám, ale nejen včelám, nějak pomoci, máte několik možností:

  • Kvetoucí zahrada i balkon: nejjednodušší způsob, kterým opravdu pomáháte! Jestli nemáte zahradu, nevadí, dejte si květiny za okno nebo na balkon. I to málo se počítá!
  • Ubytujte včely a čmeláky – pokud jste velký fanda, začněte včelařit nebo si alespoň pořiďte čmelín. Všechno má svá pravidla a i o čmelín se musíte starat. Z dostupných úlků na trhu je jich pouze pár vhodných. Většina nesplňuje plno požadavků.
  • Nevadí vám dlouhá tráva? Jedině dobře. Pokud nemusíte často sekat, nedělejte to. Poletující stroje na opylování vám budou moc vděčné.
  • Chemii stop – někdy to jde bez ní těžce, ale na spoustu rostlin jde použít i přírodní alternativa.
  • Jestli najdete vyčerpanou včelu nebo čmeláka a máte v dosahu kvetoucí rostliny, přeneste je tam. Pokud v okolí nejsou, udělejte jim cukerný roztok na lžičku nebo do víčka (do roztoku je vhodné dát kousek vaty, sirup se do ní vtáhne). K tomu použijte pouze fruktózu nebo bílý cukr v poměru 1:1 s teplou vodou. Nepoužívejte hnědý cukr (působí zažívací potíže), ani ředěný med (může obsahovat zárodky včelích chorob).
  • Znáte BeeHousing? Je to unikátní projekt na podporu včely medonosné. Spočívá v tom, že si můžete pronajmout úl. Měsíční sazba se pohybuje od 390,-. Takže jestli jste zapálený milovník včel, ale netroufáte si vlastnit včelstvo, tento projekt je pro vás ideální.

Cukrová voda

Na jaře včely začnou být aktivní a začnou vyrábět med. Tato jejich aktivita trvá zhruba do začátku srpna. Tehdy přichází čas, kdy se musíme včelám odvděčit. Tehdy se včelaři musejí začít starat o to, aby jejich včelstvo mělo dostatek potravy. A není to málo.

Začátkem srpna je nutné dodat včelám asi 30 kg potravy a živin na jedno včelstvo, které jim stačí na přežití zimy. V této době se totiž ve včelstvech začínají rodit takzvané dlouhověké zimní generace včel, které jsou vybavené k dlouhému životu tukovým tělískem, jenž jim zajistí zdárné přežití dlouhé zimy.

Zásoby dodané včelařem musí zpracovat ještě letní krátkověké včely, protože kdybychom zásoby dodali později, zimní včely by se udřely a včelstvo značně zesláblo.

Ideální zásobárnou živin je med, který dodá včelám všechny potřebné látky a ony jej navíc nemusí dále zpracovávat, a tak šetří síly. Vždy je nutné ve včelstvu ponechat kolem 15 kg medu a zbytek zásob může včelař dodat ve formě cukerného roztoku. Ideální poměr vody a cukru pro zimní krmení je 2:3. Včely cukerný roztok ve svých útrobách enzymaticky rozštěpí na glukózu a fruktózu.

Tímto rozštěpením vznikne invertní roztok glycidů, který se uloží do buněk plástu. Tento cukrový med včely využijí jako energetické palivo pro výrobu tepla v úlu. Cukr může být jakéhokoliv tvaru (krystal, krupice či kostkový), který lze ve vodě dobře rozpustit. Dnes jsou ale na trhu také cukerné invertní roztoky známé již ze 60. let.

V té době se ale občas stávalo, že včely špatně přežívaly zimu a byly zesláblé. Na jaře trvalo dlouho, než měly sílu na sběr pylu, proto někteří včelaři nemají k uměle vyrobeným cukerným roztokům důvěru.