Léto pokojové rostliny vyčerpává. Bojují se suchým vzduchem, nedostatečnou zálivkou a ostrými slunečními paprsky. Není divu, že po bujném růstu a kvetení mohou nyní vypadat unaveně. Zkuste jim dodat potřebnou vzpruhu jednoduchým, ale účinným hnojivem. Vodou, v níž jste uvařili brambory.

Voda z brambor

Při vaření brambor se do vody uvolňují živiny, které rostliny rozhodně ocení. Mezi ně patří vitamíny B1, B3, B6, folát, kyselina pantothenová, riboflavin a minerály jako fosfor, hořčík a draslík. „Bramborová voda" může květinám dodat více než 350 mg draslíku na 100 g, což je makroživina důležitá k rozvoji imunity vůči stresu z prostředí. Při vaření brambor se do vody také uvolňuje škrob, který pomáhá lépe absorbovat živiny z přípravků, jimiž orchideje běžně hnojíte.

Živiny před zimou

Použití „bramborové vody" může zabránit symptomům, které jsou způsobené nedostatkem draslíku. Mezi hlavní příznaky patří hnědé skvrny na listech a zvlněné špičky. Celkově tento prvek posiluje odolnost rostliny vůči houbovým chorobám a bakteriálním infekcím. Dodáním draslíku před zimou pomůžete citlivým orchidejím lépe se vyrovnat s tepelným stresem a měnícím se počasím.

Související články

Jak použít vodu z brambor

Brambory uvařte standardním způsobem, jen vodu nesolte. Po uvaření vodu sceďte a nechte vychladnout. Hnojivo aplikujte každých 10 až 15 dní. S množstvím buďte opatrní. Orchidejím stačí cca 2 polévkové lžíce. Tekutinu aplikujte přímo do květináče. Zbylý roztok dejte do ledničky. Vydrží vám tam až tři týdny.

Hnojivo ze slupek

Možná jste vodu omylem osolili nebo ji automaticky vylili. Nevěšte hlavu. Hnojivo si můžete vytvořit i ze slupek od brambor. Na jeden litr budete potřebovat slupky ze tří větších hlíz. Vložte je do vody a cca 20 minut povařte. Vodu nechte vychladnout.

Zdroj: www.nasdum.eu, www.aazdravi.cz, www.flourishingplants.com