Patříte mezi ty, kteří zatím nevědí o užitečném využití vody z těstovin? Je možné ji využít na mnoho dalších účelů, proto ji už nikdy nevylévejte do dřezu. Dobrovolně se tím zbavujete vzácných látek, jako jsou škrob, minerály a vitamíny.

Podpora růstu a výživa rostlin

Pokud si po dovaření těstovin slijete vodu a necháte ji vychladnout, je ji možné použít na zalévání rostlin. A pro sazenice, které si momentálně hýčkáte před zahradnickou sezónou, je to jedno z nejlepších hnojiv. Voda z těstovin je totiž přímo nabušená minerály a obsahuje velké množství živin, které pomáhají rostlinkám s růstem. Voda z těstovin by při zalévání neměla být nikdy příliš teplá a nikdy ne solená! Zaslouží si ji nejen sazenice, ale klidně i pokojovky jednou týdně.

Využijte vodu plnou škrobu při vaření

Voda z těstovin se hodí i v mnoha situacích při vaření. Třeba když potřebujete zahustit omáčku nebo dochutit těsto. V těstovinové vodě je možné připravit i polévku, jen si stranou na pánvičce osmahněte trochu čerstvé zeleniny, bude mít lepší barvu i chuť. Voda je výborná i do mnoha těst na pečivo, a to nejen do chleba, ale třeba i do pizzy. Těsto bude mít mnohem lepší konzistenci a zvýrazníte jeho chuť.

Těstovinová voda si poradí i s mastnotou

Mnohem lépe se vám bude dostávat mastnota z nádobí právě pomocí vody z těstovin. Je to díky obsaženému škrobu, který funguje i jako čisticí prostředek. Ponořte špinavé nádobí do teplé vyvařené vody a nechte ho tam chvíli odmočit. Mastnota bude pryč a postačí už jen jednotlivé kousky opláchnout v čisté vodě.

Vlasy bez objemu

Trápí vás, že máte splihlé vlasy? Zkuste vodu z těstovin. Pravidelně si jí proplachujte kadeře a nechte vždy působit tak 15 minut. Následně si vlasy umyjte klasickým šamponem. Kromě objemu získáte i náležitý lesk.

Dejte si večer relax a dopřejte chodidlům lázeň

V případě, že trpíte na unavené a těžké nohy, dopřejte jim koupel z vody z uvařených těstovin. Nalijte si ji ještě teplou do lavoru a poté do ní naložte nohy. Po chvilce pocítíte nádhernou úlevu. Jakmile voda začne chladnout, nohy opláchněte, osušte a ošetřete hydratačním krémem.

Související články

Zdroje: www.flourishingplants.com, www.hobby.instory.c, www.tn.nova.cz