Pochází ze slunného Středomoří a l životu jí stačí chudá, kamenitá půda. Daří se jí i u nás, pokud jí propustnou půdu a dostatek slunce poskytneme.

Levandule rozkvétá od konce června do srpna, podle počasí druhu, odrůdy. Klasikou s květinově kořenitou vůní je levandule lékařská neboli úzkolistá (Lavandula officinalis), vyšlechtěná dále do desítek kultivarů. Kříženec, který má za rodiče levanduli lékařskou a levanduli širokolistou a jmenuje se levandule prostřední či lavandin (Lavandula x intermedia), má kafrovější vůni. Je méně uklidňující, ovšem výtečná při nachlazení nebo namožených svalech. Velmi sladkou vůni má levandule španělská (Lavandula lanata), která však není mrazuvzdorná.

Voňavá sklizeň

Získávat z květů parní destilací silici by bylo v domácích podmínkách velmi obtížné – to přenecháme velkopěstilelům ve Francii, Bulharsku či Chorvatsku. Květy ovšem můžeme využít i jinak.

Pokud si přejeme uchovat celé svazečky květenství, která si uchovají barvu a vůni i po usušení, odstřihneme stonky již v době, kdy se květy počínají rozvíjet. Na vzdušném místě je usušíme zavěšené hlavou dolů.

Ovšem pokud nám stačí samotné sušené květy, které jsou výtečné do uklidňujícího čaje a koupele, do voňavého oleje a octa, nebo do sáčků k provonění prádla a odpuzování molů, můžeme levanduli sklízet plně rozvitou či dokonce odkvétající. Při sušení pod svazečky položíme papír a opadané květy pak jednoduše sesypeme. Včely, čmeláci a motýli si budou díky pozdní sklizni na nektaru pochutnávat déle. Ovšem odrůdy, které své kvetení spolehlivě opakují (například Aromatico Silver, Aromaticko Blue Compact, Felice, Dwarf Blue) můžeme seříznout časně.

Nálev z levandule jako čaj, pleťová voda i kondicionér

Jedno z nejjednodušších využití levandule je bylinkový čaj. Nálev z nich připravený vylaďuje trávení i náladu, uklidňuje a provoní dech, mírní bolesti. Je voňavý a lahodný. Lžičku čerstvých či sušených květů, zalijeme horkou vodou a necháme deset až patnáct minut luhovat pod pokličkou. Pokud květy před zalitím podrtíme nebo promneme v ruce, uvolní účinné látky snáze. Přidat je můžeme i do bylinných směsí.

Ovšem levandulový nálev nemusíme jen pít. Poslouží i jako vynikající, jemně čistící i uklidňující, regenerační pleťová voda i oplach na vlasy. A stejně tak poslouží i v koupeli, kam můžeme silnější nálev přilít – dělá dobře pleti, uvolňuje svaly a zároveň působí i vnitřně, protože vonné silice prostupují kůží. Zatímco se levandule luhuje, můžeme ji použít i pro napářku obličeje – stačí nad šálkem přehodit přes hlavu ručník.

Levandule jako koření

Květy levandule můžeme přidat do zavařenin, kompotů, sirupů, limonád, sladkého i slaného pečiva – například domácích sušenek. Nebo jimi nejrůznější dezerty, ovocné saláty a nápoje jednoduše posypeme. Lehké promnutí snáze uvolní vůni a třeba takové levandulové latté je jedinečnou letní laskominou. K masitým pokrmům se hodí i pikantní listy levandule, samotné květy jsou pak součástí provensálské směsi, výtečné například k dušené i pečené zelenině.