Někteří lidé dávají při výběru rostlin na vzhled. Jiní řeší jejich praktičnost a údržbu. A pak jsou romantické duše, které chtějí, aby jejich „zelená oáza“ byla nejen plná barev, ale také celá voňavá. Jsou rostliny, které nevoní vůbec (jako například hortenzie, která se hodí na zahrady alergiků), ale pak jsou druhy květin, v jejichž přítomnosti se cítíte jako v malé přírodní parfumerii. O které rostliny se jedná?


Růže vinná

Není nějak zvlášť šlechtěná. Vlastně jde o planý keř (Rosa rubiginosa), který najdete na okrajích lesů, suchých pastvin a prosluněných stráních. Jeho poznávacím znamením jsou bílé či tmavě růžové květy, které omamně voní. Přestože tento druh růže nemá zvláštní rodokmen, může se stát ozdobou vaší zahrady. Z růže vinné vykouzlíte nádherný živý plot nebo květinovou ozdobu vchodových vrat. Keř se stane zároveň útočištěm ptáků a drobných savců. A hlavně – nádherně (a tajemně) voní.


Zimolez

Přestože název je trochu rozpačitý, jde o pěknou cizokrajnou rostlinku, která českým zahradám dodává punc exotiky. Zimolez můžete vidět ve formě keře nebo nízkého stromu, co vás ale na něm upoutá, jsou jeho liánovité větve a pestrobarevné (žluté, bílé, růžové nebo červené) květy. A ta jejich medová vůně! Není divu, že ji využívají tvůrci parfémů. V Čechách jsou nejrozšířenější dva druhy zimolezu – zimolez obecný, zimolez černý a další jeho plané formy. Přestože liánovitý zimolez působí přítulně, dejte si na něj pozor, je jedovatý. Výjimku tvoří zimolez kamčatský, nazvaný také kamčatská borůvka (L. caerulea var. Kamtschatica), který je pěstován pro jedlé plody.


Rozmarýn

Tuhle bylinku zná každý milovník středomořské kuchyně. Jeho aroma je skryté v lístcích, které omamně voní po borovicích. Rozmarýn špatně snáší mráz, zasaďte ho tedy raději do květináče. Bylinka má ráda sušší, propustnou půdu. Nesnáší vydatnou zálivku, protože uhnívá. Rozmarýn vám provoní zahradu, ale i sváteční stůl. Schválně, použijte rozmarýnovou větvičku a napíchněte na ni oblíbené maso a zeleninu. Dobrotu dejte na gril a uvidíte, že tak dobré špízy jste dlouho nejedli!


Okrasný tabák

Tabák má většina z nás spojený s kuřáky. Věřili byste, že existuje i okrasný tabák (Nicotiana mutabilis), který nádherně voní? Tento poněkud netradiční druh tabáku má pestrobarevné květy, které omamně voní. Jejich vůně se uvolní obzvlášť s příchodem večera. Proto je ideální rostlinou pro všechny milovníky nočního života a dlouhých letních večerů. Vysaďte ho k pergole nebo zahradnímu posezení.


Meduňka

Není zrovna krasavice, ale krásně voní… Meduňka vám do zahrady přinese příjemnou citrusovou vůni a její lístky jsou vyhledávaným kořením například do salátů, majonézy či rajčatových pokrmů. Pokud vsadíte na meduňku, vyberte jí slunné stanoviště. Bylinka miluje lehčí půdu, kterou můžete lehce namíchat z 1/3 zahradní zeminy, 1/3 kompostu a 1/3 písku. Aby se jí dařilo ještě lépe, můžete ji v červnu přihnojit kopřivovou jíchou.


Uvažujete o bylinkové zahrádce?

Tady je malé doporučení, které léčivky dáte k sobě a které zvlášť.

  • Parta z „mokré čtvrti“ - tak by se dala nazvat skvadra kuchyňských bylinek, jako jsou petrželka, pažitka, kopr nebo libeček. Všichni milují rovnoměrně vlhkou půdu. Nejvíce jim vyhovuje stanoviště na slunci či polostínu.
  • Sluníčkáři. Tohle oznčení sedí na středomořské bylinky typu rozmarýn, tymián, oregano, estragon či saturejka, které ke svému životu potřebují dostatek slunce a propustnou půdu.
  • Kolonizátoři – Sem patří rozpínavá máta nebo meduňka. Jakmile tyhle divošky dáte vedle jiných bylinek, okamžitě jim ukradnou půdu pod kořeny. Tak pozor na to! Držte je zkrátka nebo v květináči.

Související články

Zdroje: www.pestujemeonline.cz, www.bylinkopedie.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.viadelicia.cz