Zdroje: homeguides.sfgate.com, www.nasezahrada.com

Po prořezu dřevin, který je důležitou součástí růstu, nezapomínejte na ošetření vzniklých ran. Vy si také nastříkáte dezinfekci na rozbité koleno, to samé potřebují i stromy, zejména ty ovocné.

Kdysi se využívaly různé směsi, například jíl s kravincem (není myšlena plevelnatá bylina).

Proč se vosk na stromy používá

Vosk se využívá na čerstvé rány dřevin po řezu, mechanickém poškození nebo roubování. Omezuje vysoušení rány. Aplikuje se nejčastěji dřívkem/špachtlí.

Než se do ošetření pustíte, ránu očistěte. K řezu používejte vždy velmi ostré náčiní, aby nedocházelo k roztřepení. Řez by měl být jednoduše na „první dobrou“.

Nepleťte si vosk a balzám

Není to jedno a to samé. Každý z těchto produktů má jiné použití.

Jestli se chystáte aplikovat na řezné rány vosk, tak ten hermeticky uzavře rouby a nedostane se k nim vzduch. Tím pádem rány nevyschnou a lépe se ujmou. Působí také jako ochrana proti různým škodlivým mikroorganismům a hmyzu. Nevýhodou se může zdát to, že ho lze použít pouze v případě, že teplota neklesne pod 15 °C.

Stromový balzám nepoužívejte při štěpování, neboť balzám podporuje hojení. Vznikají nové buňky, které uzavřou ošetřující plochu. U štěpování není vyžadováno hojení, ale chceme, aby plochy srostly. Lze použít celý rok, protože se snadno roztírá i při teplotách kolem nuly. Vytváří na ráně prodyšný nelepkavý film.

Vosk si můžete připravit i doma

Lidé, co vlastní ovocný sad, si připravují mnohdy stromový vosk vlastní výroby. Jeden z důvodů je i finanční stránka. Chcete si to také zkusit? Máme pro vás dvě různé receptury.

1. K výrobě budete potřebovat samé zajímavé věci: včelí vosk, denaturovaný líh, lůj a kalafunu (ta se využívá například na žíně smyčců).

Rozdrťte 700 g kalafuny, smíchejte ji se 100 g loje a 100 g včelího vosku. Tato směs se rozpustí pomocí tepla, za stálého míchaní. Než směs vychladne, opatrně vmíchejte 100 g lihu.

2. Druhý postup výroby stepařského vosku je následující: 500 g smrkové pryskyřice smíchejte za mírného přihřátí s 50 g lněného loje, 250 g včelího vosku a 150 g kalafuny. Do chladnoucí směsi opět opatrně vmíchejte 50 g lihu.