Vratič jako léčivka i jed

Vratič však ve skutečnosti patří k opravdu zapomenutým bylinám, které se již od antiky používaly ke všem možným účelům. Vysoká až dřevnatá rostlina je totiž plná terpenů, fenolů a hořčin, ale také především neurotoxinu thujonu. Právě díky této látce se upustilo od vnitřního užívání vratiče, který má silné antibiotické, antiseptické i antirevmatické účinky, používal se dříve běžně proti střevním parazitům. Bohužel rostlina je toxická při jen mírném překročení doporučené dávky a po překrvení orgánů v oblasti břicha, zvracení a křečích může dojít i k úmrtí.

Hmyz nesnáší vratič

Nemusíte se však obávat zevního použití a už vůbec ne, pokud ji zavěsíte nebo pěkně naaranžujete doma. To se vyloženě doporučuje a lidé se tímto způsobem chránili před jiným problémem a tím je hmyz. Vratič je skutečně jeden z nejúčinnějších bylinných prostředků, který odpuzuje hmyz jako jsou šatní moli či komáři a mouchy. Hospodyně dřív věšely snopky vratiče do stájí, aby odlákaly dotěrný hmyz od dobytka, ale tako do oken v domácnosti, z vratiče se pletly věnce nebo se jen uložil do textilního sáčku. Takto uložená bylinka se hodila především pověsit mezi šaty a prádlo.

Zbavte škodlivého hmyzu i zahradu

Vratič můžete také použít na zahradě. Pěstuje se na okraji záhonů a u hranic pozemku, aby odpuzoval škůdce, jakou jsou mšice, ale i mandelinky. Bohužel nefunguje proti všem druhům mandelinek, ale i přesto jde o významnou ochranu.

Připadne vám zvláštní, že jste o vratiči ještě nikdy neslyšeli, a přitom se zdá být skutečně účinným prostředkem proti hmyzu? Možná vás mate jen jméno. Vratič najdete také pod názvy arnika, balzámová kopretina, máří listí, žlutý navrátníček a má i mnohé další místí názvy.

Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, cs.wikipedia.org