Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, cs.wikipedia.org, pladias.cz

Žlutě květoucí a trvalá vrbina tečkovaná

Vrbina tečkovaná (Lysimachia punctata) není jedinou zástupkyní tohoto druhu. Kvete žlutě, jako většina veškerých vrbin. Jasně žluté květy se objevují v úžlabí lístků a celá rostlina je mírně chlupatá a tečkovaná. Různé varianty se liší množstvím květů či barvou lístků od tmavých přes panašované, obvyklé jsou však zelené listy a rostliny s výškou okolo 60 cm.

Původní je vrbina tečkovaná i na našem území. Dříve se běžně vyskytovala převážně na jihovýchodě Moravy, ale najdete ji také ve Středomoří a od Střední Evropy až po Ural.

Nenáročná dlouhokvetoucí trvalka

Vrbina patří k trvalkám, které se pěstují v zahradách i parcích, protože je velmi nenáročná a dlouhokvetoucí. Zvládá dobře slunce i polostín, vydrží bez újmy i krátké období sucha, ale má radši přiměřenou vlhkost. Ani na půdu není vybíravá.

Velmi pěkně vypadá vrbina v trvalkových záhonech. Rozmnožit ji můžete jednoduše rozdělením trsu, ale také semeny. V zahradnictvích najdete nejen vrbinu tečkovanou, ale také obecnou, penízkovou a množství dalších variant, které jsou zdobné i listem.

Bezúdržbové zahrady a trvalky

Vrbina se vám může výborně hodit, pokud pomýšlíte na zjednodušení a redukci prací na zahradě. Samozřejmě o každou rostlinu je potřeba se starat, ale trvalky, mezi které patří právě vrbiny, jsou nenáročnými stálicemi, které zdobí a nevyžadují zvláštní zacházení.

Do bezúdržbových zahrad je vhodné volit rostliny, které nevyžadují zvláštní péči a jsou dostatečně dobře přizpůsobeny naším podmínkám. Ideální jsou proto trvalkové záhony, které jsou obvykle kombinací různých druhů. Ty se střídají v kvetení a po odkvětu tvoří krásné koberce a trsy.

Související články