Pracovat můžeme s čistě přírodními materiály i s koupenými komponenty, nebo obojí různě kombinovat. Zahradní dekorace určené pro sezonní nebo celoroční pobyt venku by měly splňovat určitá kritéria. V prvé řadě musí být odolné a dobře snášet déšť. Měly by být z levných a ideálně recyklovatelných materiálů, protože když po čase rozeschnou nebo je bude potřeba vyměnit, nebude jich škoda. Kouzlo dekorací spočívá také v obměně - počítáme s tím a zohledníme tento faktor i při výrobě. To znamená, že případné spoje nemusí být příliš pevné a ochranné impregnační laky a nátěry si také můžeme ušetřit. Pro náš účel to není potřeba a navíc ušetříme životní prostředí.

Z přírodních materiálů využijeme klacky, větvičky, kořeny, šišky, škeble, mušle, ulity, peří, samozřejmě i nejrůznější kameny a kamínky. Z rostlinných materiálů pracujeme s květy, listy a plody, kůrou, travinou a mechem. Z méně přírodních materiálů se budou hodit nejrůznější sklenice, nádoby, džbány, lana, provazy, hrnce a hrníčky. Uplatnění najdou ale i kovy a plast a nejrůznější textilie.

Věnce zdobí zahradu

Tyto tradiční dekorace v kruhové podobě mají nejen dekorativní, ale i symbolický charakter - například vavřínový věnec je odedávna symbolem vítězství. Věnce můžeme vyrobit z květin, listů, plodů nebo větviček. Postup výroby záleží na materiálu, ale nejčastěji je vypichujeme do kruhové podložky nebo vážeme.

Pro dekorační účel je věnec ideální i díky tomu, že vypadá ze všech stran stejně. Na venkovní stůl se velmi dobře hodí věnce z větviček, které k sobě snadno připevníme drátky a vytvarujeme do požadovaného tvaru.

Doprostřed stolu můžeme položit i zajímavě tvarovanou větev, případně na ni přilepit mističky či malé skleničky a použít ji jako svícen, který v noci vytvoří velmi pěkný efekt. Věnce lze báječně kombinovat i s živými či sušenými květy a nejrůznějším dalším materiálem.

Dekorace s květinami

Přes vegetační sezonu se hodí živé květy a větvičky, které aranžujeme do váz. Květiny nepatří jen na domácí stůl, krásně jim to sluší i na zahradním stole. Vodu ovšem pravidelně vyměňujeme a doplňujeme, vázu také nevystavujeme na plné slunce. Nádobu použijeme dostatečně velkou a robustní, aby odolala mírnému větru a deštíku. Nejlepší je samozřejmě využít květiny, které na zahradě nebo v blízkém okolí rostou. Řada druhů, například mečíky, působí mnohem dekorativněji v pěkném svazku ve váze než na záhoně. Ostatně hodně rostlin vyššího vzrůstu se označuje jako „květiny k řezu“.

Kouzelná mechová zvířata

Hodí se nejlépe do stinného koutu zahrady, kde mech tak rychle nevysychá, takže zůstane dlouho zelený. Formu zvířete si buď koupíme a vyplníme ji mechem, nebo si ji vyrobíme z králičího pletiva, které pospojujeme drátky a vytvarujeme kleštěmi. Zasazené do zeleně vypadají velmi působivě někdy i zcela jednoduché siluety.

Nenáročné rostliny v originálních nádobách

Pro vytváření zajímavých dekorací se hodí i nenáročné rostliny, například nejrůznější suchomilné druhy. Vhodný je netřesk, který vytváří pěkné malé růžičky. Rostlinky totiž vyžadují minimum půdy a můžeme je vysadit skoro na jakýkoliv materiál - po čase se uchytí a porostou skoro samy. Vysazovat je můžeme do hezkých nádob, skořápek od ořechů nebo do puklin vydlabaných kamenů a postavit v podstatě kamkoli. Ideální je, když na ně prší, Pokud ne, čas od času je namočíme do vody nebo pokropíme.