Máta ochutí limonádu, smoothie, čaje, dezerty, saláty ovocné i zeleninové – třeba okurkový s jogurtem. A lístek můžete vyzkoušet i místo žvýkačky – dech osvěží ještě lépe. Na zimní čaj si ji můžete usušit, na smoothie zmrazit. Z čehož plyne, že máty není nikdy dost. Naštěstí roste rychle!
Pěstování
- Všechny máty jsou vlhkomilné, za sucha je zalévejte. Svědčí jim stinné či polostinné místi, ale při dostatečné závlaze snesou i slunce.
- Pozor na to, že když se jim daří, rychle se rozrůstají do šířky. Aby vám nerostly i tam, kde nechcete, dejte do země zábranu.
- Dobře se pěstují i v nádobách, nejlépe větších, aby substrát v nich rychle nevysychal a nepřehříval se.
- Vyhovuje jim běžná zahradnická zemina, kterou můžete obohatit kompostem - ten prospívá všem.
Každá voní trochu jinak
Při nákupu sazeniček si můžete vybrat z mnoha druhů a kultivarů. Marocká a vodní máta voní nasládle, peprná a klasnatá má říz. Přibývají stále nové odrůdy, jejichž vůně má mít nádech po jahodách, ananasu, čokoládě… stačí přivonět a ucítíte, jestli šlechtitelé trochu přehánějí. Každopádně opravdu voní rozdílně a také různě vypadají, takže i mátová zahrádka může být pestrá. Zvlášť když si vysadíte pestrolisté kultivary s bíle panašovanými listy, nebo fešácké máty s listy kadeřavými.
Když vám není dobře, máta pomůže
Máta uleví při nadýmání a žaludečních křečích. I při nachlazení je prospěšná. A na čaji z ní si navíc pochutnáte, takže je to velmi příjemná příjemná medicína. Čaj připravíte z čerstvé i sušené natě, stačí hrst v konvici nechat vyluhovat 10-15 minut.