K pěstování ze sazečky jsou vhodné zejména odrůdy Všetana, Štutgartská, Karmen a Centurion F1. Nejkvalitnější sazečka mívá v průměru 4-10 mm, použít můžeme i cibulky o průměru 10-15 mm, při stejném počtu však budou těžší. U větších sazeček je riziko, že budou vybíhat do květu. Sazečka větší než 20 mm se proto používá spíše pro vypěstování natě. Sazečka určená pro výsadbu musí být také nepoškozená.

Výsadba

Cibulky vysazujeme koncem března a v dubnu do sponu 10x25-30 cm, a to mělce tak, aby jejich konce vyčnívaly nad povrch půdy. V lehkých půdách můžeme vysazovat o něco hlouběji. Během vegetace cibuli odplevelujeme a kypříme. Sklizně většinou koncem července. Jakmile začne nať částečně žloutnout a zasychat a rostliny se pokládají, vytáhneme je a necháme ležet na záhonech 1-2 týdny, aby se dosušily. Při deštivém počasí je vhodnější cibuli nasvazkovat a zavěsit na vzdušné místo, aby se zatáhla a uschla. Před uskladněním jí zbavíme vrchních slupek a zaschlých kořínků a umístíme v tenkých vrstvách na lísky.

Sečka se v březnu sklízí

V první polovině března začíná v závislosti na počasí sklizeň cibule zimní neboli sečky. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy Entita a Gerda. Jsou mrazuvzdorné a vytrvalé a mají jemnou nať. Sklízené stonky bývají silné 8-15 mm, mají jemnou a příjemně kořenitou chuť a léčivé účinky. Konzumují se nejčastěji syrové na chlebu s máslem, v zeleninových salátech či tepelně upravené jako chřest nebo pórek.