Barevné a křehké krokusy, něžné sněženky, elegantní tulipány, vděčné narcisy či nebesky modré modřence stačí jednou vysadit a krásou svých květů vás budou těšit třeba i po desítky dalších jar. Cibuloviny je velmi snadné pěstovat, efekt přitom mají ohromující. Vysazují se od poloviny září a v průběhu října. Včas vysazená cibulka si do zimy stihne vytvořit dostatečně husté kořeny a na jaře rostlinka rozkvete v plné kráse.

Všestranné využití okrasných cibulovin

  • Cibuloviny se používají na atraktivní jarní záhony, kde je posléze nahradí letničky nebo pozdní trvalky.
  • Nízké i vyšší cibuloviny mohou olemovat cestičky, nebo dokonce vyrůstat ve spárách dlažby.
  • Velmi působivé jsou i jarní květiny volně rašící z trávníku, který je na jaře svěže zelený a ještě není třeba jej sekat. Nejvhodnější jsou pro tento účel časně kvetoucí druhy, jako sněženka a bledulka, šafrán a talovín, který vykvétá často dokonce již v únoru. Později kvetoucím cibulovinám při sečení chtě nechtě odstraníte listy dříve, než je zatáhnou, což je oslabuje – pokud tedy zvolíte jiné druhy, je třeba se sečením trávníku počkat (i místa se středně vysokou travou například do přírodní zahrady patří). Jarní zkrášlení trávníku se nejvíce hodí na méně exponovaná místa.
  • Některé cibuloviny jsou ideální podvýsadbou pod stromy a keře, zvláště pod listnaté, které na jaře před olistěním propouštějí dostatek světla. Půdu zde stačí zrýt mělce - pozor na kořeny stromů - a obohatit listovkou či kompostem, pokud není dostatečně kyprá. Vyplatí se pečlivě odstranit vytrvalé plevele i s kořeny.
  • Nádherné kompozice můžete vytvořit i v květináčích a truhlících, které vnesou jaro na balkon, terasu či do interiéru.

Dobrá půda, základ úspěchu

Pokud je půda nepropustná a těžká, je třeba pro cibulku vyhloubit prostornou a hlubokou jamku a na dno vložit drenáž – písek či drobný štěrk smíšený se zeminou.

Většině cibulovin vyhovuje výživná a propustná půda. Vylepšit ji můžete vyzrálým kompostem či kravským hnojem (prodává se i granulovaný).

Legendární tulipán a královská lilie

Mezi nejoblíbenější cibuloviny patří tulipány, vyšlechtěné do stovek barevných odstínů, tvarů květů a odlišných výšek, kvetoucí od dubna až do června.

  • Do hluboce zrytého záhonu se sázejí tak, aby hloubka jamky trojnásobně převyšovala výšku cibule.
  • Nejpůsobivější jsou skupinky přibližně po 20 kusech, které by měly růst nejméně 10 cm od sebe.

Podobně jako tulipány je nejdéle do konce října vhodné vysadit vznešené lilie, které přebírají štafetu v pozdním jaru a v létě.

  • Sází se tak, aby špičku cibule kryla nejméně 10 cm vysoká vrstva zeminy.

Květy, bez nichž jaro není

Pokud chcete čerstvě vysazeným cibulovinám poskytnout tu nejlepší péči, přikryjete je na zimu chvojím, slámou či listím. Spadané listí neodstraňujte ani ze stávajících porostů cibulovin, protože tvoří přirozenou zimní ochranu.

Nenáročné modřence, snědky, sněženky jsou vhodné i pod stromy. Oblíbené krokusy vyžadují lehčí půdu, ve které prospívají bez dalších nároků.

  • Cibulky krokusů, modřenců, snědků a sněženek by měly být zeminou zakryté, ale nemusí být hluboko.

Nepřehlédnutelné jsou omamně vonící hyacinty, kterým se daří na slunných místech.

  • Cibule hyacintů se vysazují do hloubky 15 cm, půda by měla být dostatečně propustná.

Velmi odolné a vděčné jsou narcisy, vyšlechtěné do mnoha variet a dobře rostoucí i v těžší půdě. Působivé kompozice tvoří se sytě modrými modřenci.

  • Cibule narcisů se sází do hloubky 10 až 20 cm. Potřebují více vláhy, než ostatní cibuloviny.

Pokud se na zahradě vyskytují hryzci nebo hraboši, vyplatí se cibulky chránit dostatečně hustým pletivem, kterým je dokonale obestřeme při sázení, nebo je vysazujeme v perforovaných drátěných či plastových košících. Dobrým pomocníkem při sázení cibulovin, zvláště do trávníku, je sazeč, kterým snadno vyrýpneme špalík zeminy.