Jahody budou plodit nejlépe na slunném, vzdušném místě. Vhodné jsou mírné svahy orientované na jih či jihozápad. Nevhodné jsou mrazové kotliny, kde mohou jarní mrazíky ohrožovat jahodníky v květu. Pro srpnovou výsadbu můžeme zvolit uvolněné plochy například po raném salátu či kedlubnách. Po raných bramborách je půda vhodná pouze v případě, že tyto netrpěly houbovými chorobami. Půda, kde byly jahody pěstovány i v předchozích letech, by si před novou výsadbou měla odpočinout nejlépe pět let (pokud byly výsadby zcela zdravé, lze ji po zrytí a pohnojení využít i dříve).

Příprava půdy pro jahodník

Půdu je třeba zrýt, ale zcela postačí ji zpracovat do hloubky 15-20 cm. Kořenový systém jahod hlouběji nedosáhne.

Před výsadbou sazenic se vyplatí dobře připravit půdu. Jahodníku se nejlépe daří v půdě neutrální nebo mírně kyselé, dobře provzdušněné, hlinitopísčité a dostatečným obsahem humusu. Měla by se snadno prohřívat a nebýt příliš mokrá. Jílovité půdy je třeba upravit drenáží.

  • Lehké, velmi vzdušné půdy, které se snadno prohřejí, jsou ideální pro ranné odrůdy jahodníku.
  • Vlhčí, spíše hlinité půdy vyhovují pozdní odrůdám jahodníku.

Měla by také obsahovat dostatek zásobních živin a obsahovat dostatečné množství humusu. Osvědčenou klasikou pro hnojení jahod je dobře uleželý kompost a hnůj.

  • Kompost či hnůj do půdy zapracujeme nejméně 2 až 3 týdny před výsadbou. Na 1 m2 záhonu zaryjeme zhruba 5-7 kg vyzrálého, fermentovaného hnoje (můžeme jej i zakoupit v granulované formě)nebo dobrého kompostu. Čerstvý hnůj vhodný není.
  • Přidat lze také minerální hnojiva, například 300 g síranu draselného a 200 g superfosfátu. Hnojiva obsahující chloridy však vhodná nejsou.

Výběr a výsadba sazenic

Než se jahodníky ujmou, musíme jim zajistit dostatečnou a pravidelnou závlahu

Zakořeněné sazenice odebíráme pouze od jednoletých či dvouletých matečných rostlin, které jsou ve výborné kondici a bohatě plodily.

  • Sazenice by měly mít nejméně 3 zdravé listy a dobře vyvinutí kořeny.
  • Před výsadbou zastřihneme šlahoun, kterým byly sazenice spojeny s matečnými rostlinami, a odstraníme případné poškozené listy.
  • Důležitá je správná hloubka výsadby, kořeny by měly být dobře usazeny pod povrchem půdy, ale střed rostliny zanořen být nemá.

Sazenice lze rovněž předpěstovat v květináčích či na hustěji osazených záhonech a vysadit je i s celým balem až na jaře, pokud nemáme včas připravené záhony pro srpnovou výsadbu. Při předpěstování je vhodné obohatit půdu listovkou, v níž se dobře vyvíjí kořenový systém rostlin.

Mulčovací textilie brání plevelům v růstu

Černá mulčovací textilie je velmi dobrým pomocníkem při pěstování jahod. Potlačuje plevel, jahody budou čisté jahody a méně napadané houbovými chorobami, díky záhřevnému efektu se dočkáme i o několik dní ranější sklizně.

  • Na připravený záhon rozložíme černou netkanou textilii a připevníme ji k zemi kolíky nebo zatížíme na okrajích kameny.
  • V požadovaných vzdálenostech prořežeme křížové otvory, do kterých sazenice vsadíme.