Možná byste ani neřekli, že právě v lednu nastává ten správný čas na výsadbu rostlin. Ve skutečnosti s takto brzkou výsadbou se můžete již na jaře kochat urostlými a vykvetlými letničkami, které budou krásně zdobit vaši zahradu. Nezaspěte proto na vavřínech a pusťte se do vysévání co nejdříve! Mimo letniček můžete vysévat i jarní zeleninu.

Na co se v lednu připravit a jaké plodiny v tento měsíc můžete ze semínek začít pěstovat, se dozvíte z videa na YouTube, na kanálu ZAHRADA PRO RADOST:

Zdroj: Youtube

Čas na letničky

V lednu lze vysévat pouze určité druhy letniček, především ty, které mají dlouhou dobu klíčení. Nový rok tak můžete začít s pěstováním begonie, lobelky, astry, afrikány, aksamitníky či petúnií. Vhodný čas je však také na některé trvalky, jako je pelargonie, šalvěj, dračík nebo karafiát.

Ideální místo pro pěstování

Nejvhodnějším místem pro lednový výsev letniček je zahradní skleník, ve kterém je jak dostatek světla, tak i ideální teplota. Pokud však skleník nemáte, můžete je pěstovat rovněž doma na okenním parapetu, kde je teplota alespoň 22 °C. Jakmile však rostlinky vyklíčí, budete je muset přemístit do chladnější místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 8-10 °C.

Příprava zimního výsevu

Aby letničky bez problémů vyklíčily, vyžadují speciální substrát, nikoliv obyčejnou zeminu ze zahrady. V případě vysévání doma si připravte výsevné misky, které nejprve důkladně vydezinfikujte. Poté do nich nasypte substrát a semena vysejte. Následně je zasypte buď tenkou nebo větší vrstvou zeminy, podle toho, zda semena k vyklíčení potřebují světlo nebo tmu.

Správné pečování o výsevy

Jakmile semena vysejete, udržujte je v teple, na světle a s vlhkostí vzduchu kolem 80 %. Výsevy místo zalévání opečovávejte pomocí rozprašovače, díky kterému nedojde k nechtěnému vyplavení semen. Misky s výsevy přiklopte skleněnou tabulí, která vám pomůže udržet vlhkost. Nezapomínejte také na občasné větrání, které tyto malé pokojové skleníky potřebují.

Sklízení a kontrolování zeleniny

Během ledna pravidelně kontrolujte rovněž uskladněné ovoce a zeleninu. Všechny poškozené a nahnilé kusy odeberte, aby nedošlo k nakažení celé vaší úrody. Zároveň se můžete pustit do sklízení růžičkové kapusty, kadeřávku a kořenové zeleniny, která vám přes zimu zůstala na záhonech.

Související články

Zdroje: dumazahrada.cz, prima-receptar.cz, receptyprimanapadu.cz