Výběr sazenic

Vybírejte sazenice rajčat, které jsou v dobré kondici. Rovný olistěný stonek beze skvrn a poškození. Důležité je, aby sazenice před vysázením byly otužilé. Před samotnou výsadbou je na pár hodin denně dáme ven, aby si zvykaly na jiné světelné a tepelné podmínky, než mají dosud. V žádném případě sazeničky nenechávejte na přímém slunci. Než si zvyknou, mohlo by dojít k jejich popálení.

Jak správně pěstovat rajčata? Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Správná doba výsadby

Rajčata zasaďte do venkovního záhonu ve druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Ve sklenících a přenosných nádobách můžete začít s výsadbou dříve. Má to ovšem své podmínky. Sledujte bedlivě počasí. V případě nočních mrazíků je třeba sazenice ochránit vyhříváním skleníku, nebo kolem každé sazenice udělat kryt z bublinkové folie či ochranné textilie. Pokud pěstujete rajčata v nádobách, na noc je ukliďte domů.

Sázení

Jamky pro sadbu udělejte hlubší – alespoň 30 cm. Sazenici rajčete do jamky položte šikmo a zahrňte hlínou. Ze stonku pod zemí se tvoří další kořeny. Díky tomu budou rostliny lépe vyživeny a budou stabilnější.

Nezapomeňte na vydatnou zálivku, nejlépe odraženou dešťovou vodou.

Nadzemní část rajčete připevněte k opoře, kterou tvoří tyč z bambusu, dřeva nebo z kovu. Opora by měla být dostatečně dlouhá, abyste ji mohli zapíchnout hluboko do země. Musí unést budoucí úrodu a ta může být pěkně těžká! Rajčata k oporám vyvazujeme podle potřeby. Tyčková rajčata od sebe sázejte alespoň 60 cm. Keříkových můžete nasázet na jeden metr čtvereční čtyři až pět.

Vylamování zálistků a hnojení

U tyčkových rajčat je nutností vylamování zálistků. V paždí listů rostou nové výhony, které je třeba odlomit, nejlépe ve velikosti, kdy je můžete uchopit mezi prsty. Rostlina se nebude vysilovat novými bočními výrůstky. U keříkových rajčat se zálistky nevylamují.

Rajčata hnojte každý týden nejlépe organickými hnojivy. Osvědčené je hnojivo ze zkvašeného slepičího trusu. Hnojivo se musí zředit, aby nedošlo k popálení. Další možností je hnojení pomocí výluhu z kopřiv – jíchy.

Zálivka a větrání

Rajčata jsou náročná na dostatek vláhy. Zalévejte je přímo k patě rostliny, nejlépe odraženou dešťovou vodou. Pokud zaléváte z kohoutku nebo ze studně, vodu načerpejte do nádob. Až se trochu oteplí, můžete ji použít. Rajče je teplomilná rostlina, která prospívá při teplotách od 20 do 28 stupňů. V létě musíte ve skleníku větrat, aby docházelo k pohybu vzduchu mezi jednotlivými rostlinami.

Prevence chorob a škůdců

Pro lepší proudění vzduchu a prevenci před plísňovými chorobami odstřihněte spodní listy. Nepěstujte rajčata v blízkosti brambor, protože plíseň bramborová je jejich největším nepřítelem.

Větrejte skleník. Prosvětlujte rostlinu vylamováním zálistků. Pokud se stane, že rostliny napadne savý hmyz, ihned zakročte. Nejlépe mýdlovým a kopřivovým postřikem.

Sbírejte zralé plody

Jak rajčata postupně dozrávají, je nutná jejich včasná sklizeň, aby se ulevilo rostlině od těžkých vianů. Kontrolujte oporu u každé rostliny. Hrozí, že zaléváním se zemina kolem opory vyplaví a tyčka se může vyvrátit pod tíhou úrody. V takovém případě přidejte ještě jednu oporu a rostlinu k ní přivažte. S blížícím se koncem sezony ustřihněte vršek rostliny. Nové plody by už nedozrály, zbytečně by rostlinu vysilovaly a stínily by dozrávajícím plodům.

Náš tip: rostliny rajčat zasaďte hlouběji, aby kolem nich vznikla prohlubeň. Usnadní to jejich zálivku. Voda se bude držet u paty rostliny.

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com