Koule na metrovém stonku

Květenství česneku aflatunského (Allium aflatunense) a česneku obrovského (Allium giganteum) mají podobu fialových či purpurových, až 15 cm velkých koulí, tyčících se na stonku přes metr vysokém. Rozvíjejí v květnu a červnu a na zahradě je nelze přehlédnout. Okouzlující efekty přinesou jak ve skupinách, tak roztroušené ve smíšených trvalkových výsadbách, nad kterými plují jako obláčky.

Syté barvy a sladký nektar

Česnek azurový (Allium caeruleum) je nižší, o to výraznější je však azurová barva květenství. Rovněž půl metru vysoký, ovšem jinak barevný je česnek purpurový (Allium atropurpureum). Oba druhy rozkvétají v červnu.

Až v červenci kvete 40-80 cm vysoký, odolný česnek kulatohlavý (Allium sphaerocephalon), nabízející květenství měnící barvu v průběhu rozvíjení.

Něžné růžové či bílé květy ve volnějším květenství nese v létě kvetoucí, jen 30-40 cm vysoký česnek převislý (Allium cernuum). Na skalky se hodí nízký Allium akaka.

Zdálky méně nápadná, avšak velmi půvabná je další cibulovina z rodiny česneků, Nectaroscordum siculum. Všechny okrasné česneky potěší včely, čmeláky a motýly, vonné květy této cibuloviny jsou pak obzvláště bohatým zdrojem nektaru. Květenství se skví na stvolu přes metr vysokém.

Jak okrasné česneky sázet a pěstovat?

Česneky pocházejí se slunných stepí, potřebují proto dostatek světla a propustnou, neutrální nebo zásaditou půdu. Jsou odolné vůči suchu a nenáročné na živiny. Dařit se jim bude především v záhonech se suchomilnými trvalkami a bylinkami, menší se hodí i do skalky nebo nádob. Jako všechny cibuloviny po odkvětu a dozrání semen postupně uvadnou, zatáhnou listy a až do dalšího jara odpočívají v podzemí. Schnoucí listy neodstraňujeme, rostlinu bychom tak oslabili. I proto je společná výsadba spolu s trvalkami, které je zakryjí, výhodná. Cibule okrasných česneků nebí nutné vyjímat na podzim z půdy, přezimují bez problémů v ní.

Cibulky sázíme v říjnu, menší druhy do hloubky 8-10 cm, velké do 15 cm. Okrasné česneky lze množit dceřinými cibulkami, pacibulkami i semeny, která však nemusejí zachovat vzhled kultivaru.