Zdroje: pestujzeleninu.cz, vimjakna.cz

Platí pranostika o zmrzlých mužích?

Je to tak a málokdo by vám tvrdil opak. Ledoví muži se ctí. Přeci před Servácem není léta, po Servác s mrazy veta! A skutečně to tak je. Pankrác, Servác a Bonifác od 12 do 14. května označují období, kdy se často nečekaně příroda potýká s velmi chladnými nocemi i rány. Případné mrazíky pak dokáží poničit vše, co jim stojí v cestě, a nejčastěji jsou to kvetoucí ovocné stromy. Není to tak dávno, kdy i během května sadaři zapalovali v zahradách ohně, aby ochránili kvetoucí stromy. Zvlášť výše položené oblasti utrpěly velké ztráty, ale i Jižní Moravu, kde se často pěstují tepomlilnější ovocné stromy, tyto nečekaně mrazivé noci potkaly. Zkrátka ledoví muži jsou obávaní, a proto se za bezpečné období, kdy vysadit choulostivé rostliny považuje až druhá polovina května. Na které sazenice bychom měli dát obzvlášť pozor?

Po zmrzlých klidně vysaďte sazenice zeleniny a ovoce

Pěstujete-li ve skleníku nebo fóliovníku, pak se určitě bát nemusíte, a také běžná zelenina si s chladem jednoduše poradí. Naopak mnohé druhy chlad milují a vůbec jim nebrání v růstu. Pozornost byste ale měli jistě věnovat paprikám, rajčatům, lilkům, cuketám, dýním či okurkám, které i krátké mrazíky ohrozí.
Ačkoli je počasí nevyzpytatelné a čím dál častěji nás překvapuje velkými výkyvy, není rozumné riskovat. Dodržujete-li jednoduché pravidlo výsadby po zmrzlých, rozhodně tím nic nepokazíte.

Také tyto okrasné rostliny patří ven až po zmrzlých

Podobně je to také u mnohých okrasných rostlin pěstovaných v nádobách. I pro ně platí, že druhá část května je již bezpečná. Pak můžete směle osázet truhlíky a květináče také muškáty, begoniemi i petúniemi. Teplomilné dosny rozhodně patří ke květinám, které by chlad nezvládly, ale také některé bylinky, jako například rozmarýn, majoránka nebo bazalka - ta je velmi choulostivá a nemá ráda ani prudkou změnu teplot, pokud ji vynesete ven z bytu. Můžete vysadit i hlízy mečíků či jiřin. Máte-li jezírko, po ledových mužích začněte pracovat i na něm a osázejte jej například lekníny.