Zdroje: petrazahradnici.cz, skrblik.cz, living.iprima.cz

Výsev na přelomu podzimu a zimy

Výsev mrkve a petržele, ale i mnohých dalších zelenin je možný a vyloženě vhodný také teď, na přelomu podzimu a zimy. Mezi takové zeleniny patří některé mrazuvzdorné saláty, špenát, řeřicha, ale také veškeré kedlubny.

Nejen mrazuvzdorný nezmar kadeřávek, ale také kapusta hlávková i růžičková mohou spokojeně růst během zimy. I když kadeřávek směle čelí sněhu i mrazům, ostatním zeleninám bude vyhovovat skleník, pařeniště nebo světlá netkaná textilie, případně ochrana záhonu v podobě vrstvy kompostu či slámy po stranách.

Vyberte ideální druh osiva

Odrůdy vybírejte podle typu půdy na vaší zahradě, vybrat můžete také podle skladovatelnosti, nicméně mnohem lepším trikem je vysívat semínka několikrát třeba s měsíčními odstupy, a pak vám bude zelenina zrát průběžně.

Podívejte se na video, v němž vám zkušená zahradnice a blogerga Petra z webu petrazahradnici.cz ukáže, jak na setí mrkve či kořenové petržele na podzim:

Zdroj: Youtube

Výsev mrkve a petržele na podzim

Mrkev a petržel je možné vysít kdykoli, kdy není půda zmrzlá. Dokonce se doporučuje listopad a prosinec, jako ideální doba.

Záhon je vhodné pořádně prorýt a zkypřit, aby byla zajištěna dostatečná hloubka pro růst. Na stejném záhonku můžete mrkev i petržel pěstovat až tři roky po sobě, pak je vhodné změnit stanoviště.

Připravené řádky ve vzdálenosti od sebe 30 až 40 cm můžete napřed trochu svlažit vodou, semínka vysít do mělkého řádku a přihrnout. U těchto druhů se nemusíte obávat mrazů, ani maličké rostlinky nepomrznou. Nicméně bílá netkaná textilie je vždy vhodnou ochranou a na záhon ji můžete položit hned po výsevu. Udrží příjemné mikroklima a zadrží v půdě i vláhu.

Související články