Jak vybrat nejlepší odrůdy

Pěstování rajčat se u nás mezi zahrádkáři těší mimořádné oblibě. Tomu odpovídá i stále širší nabídka odrůd. Ve státní odrůdové knize bylo v roce 2020 zapsáno 50 odrůd keříčkových (determinantních) rajčat a 72 odrůd tyčkových (indeterminantních). K tomu ještě zmíníme 3 odrůdy (Imun, Latah a Dívčí prs), které jsou určené pro pěstování za zvláštních podmínek. V této skupině mohou být zařazené staré odrůdy, které nemají hodnotu pro tržní pěstování zeleniny, ale stále se mezi zahrádkáři těší velké oblibě. Asi nejoblíbenější odrůdou mezi malými pěstiteli je Tornádo, dále pak Datlo, Stupické polní rané nebo Start.

Čeho si všímat při výběru odrůd rajčat:

  • ranosti (velmi rané, rané, polorané, polopozdní)
  • vzrůstu (kompaktní, polorozkladitý, rozkladitý, převislý, střední vyšší)
  • vhodnosti prostoru, který máme k dispozici pro pěstování (pole, fóliovník, skleník)
  • dále můžeme při výběru zvažovat vlastnosti plodu. Tedy jeho tvar (kulovitý, ploše kulovitý, biftekový, srdčitý, oválný, hruškovitý, olivový), pevnost (pevný, střední, měkčí), odolnost k praskání (velmi vysoká, vysoká, střední, nízká), hmotnost (12 - 500 g), skladovatelnost (dlouhá, střední, slabá), vhodnost pro přímý konzum či zpracování. Odrůdy pro pěstování na balkoně uvádějí někteří prodejci semen jako samostatné, jindy je najdete mezi keříčkovými.

Nač se připravit?

Zvažte, zda máte dostatečné podmínky pro "spolužití" s rostlinami až do chvíle, kdy venku pomine nebezpečí jarních mrazíků, tedy přibližně do poloviny května. Pokud nemáte pro další pěstování vhodné podmínky, můžete využít stávající situace, kdy jsou zavřené školy a ukázat dětem růst rajčat. K takovému pozorování vám bohatě postačí sáček se semínky, zemina určená pro výsevy a pěstební nádoba (miska s otvorem ve dně nebo květináč).

V následujícím videu, nazvaném Growing Tomatoes From Seeds Time Lapse (45 days), uvidíte unikátní záběry růstu vysetých rajčat den po dni. Díky zrychlení vám sledování zabere něco málo přes 4 minuty. Přibližně po týdnu je vidět, jak klíčí první rostliny a objevují se jim první, tzv. děložní lístky. Teprve počátkem 3. týdne se objevují první pravé lístky.

Zdroj: Youtube

Kdy začít s výsevem rajčat

Rajče jedlé (Lycopersicon esculentum), někdy též označované jako rajče lilek (Solanum lycopersicum), má vegetační dobu 150 dní. To znamená, že od výsevu do zahájení sklizně uplyne 5 měsíců. Proto se v našich podmínkách sazenice předpěstovávají. Vhodný čas, kdy začít s předpěstováním, je počátek března. Zatímco do fóliovníků můžeme předpěstované rostliny vysazovat v druhé polovině dubna, na venkovní stanoviště vysazujeme otužené rostliny až ve druhé polovině května. Tedy až když pomine nebezpečí přízemních mrazíků. Kvalitně předpěstované rostliny by měly mít osm pravých listů s dobře vyvinutým prvním květenstvím a výšku přibližně 25 cm.

Pokud však pro předpěstování doma podmínky nemáte, pak můžete v květnu koupit předpěstované sazenice v některém zahradním centru či v zahradnictví. Pokud budete chtít opravdu silné rostliny, můžete se poohlédnout po roubovaných rajčatech.

Zdroj: zahrada-centrum.cz, eagri.cz