Po pominutí posledních mrazíků můžeme teplomilnou bazalku vysévat i ven, na slunné a před větrem chráněné místo s výživnou, ale propustnou půdou. Ovšem v nádobách, které nejprve ponecháme v teple domova a poté postavíme na slunné místo se úrody dočkáme dříve, zvláště když se nyní v květnu ochladilo. Jednoletá bazalka pravá (Ocimum basilicum) je vskutku ideální bylinkou do nádob, kde působí zároveň jako okrasná rostlina.

Pestrá paleta barev i vůní

Můžeme vysít varietu s velkými, svěže zelenými listy a typickou bazalkovou vůní, s listy zkadeřenými. nebo kompaktní drobnolisté trpasličí bazalky, vyzkoušet bazalku s vínovými listy, nebo varietu se stopou skořicové, citrónové nebo anýzové vůně. Díky pěstování ze semen máme na výběr ohromné množství variet. Mnohé také krásně kvetou. Bazalkám pěstovaným pro listy je sice výhodnější výhony včas zaštipovat, u krásně kvetoucích variet však stojí za to udělat výjimku. Červená či fialová květenství jsou nádherná a radost budou mít i motýli, včely a čmeláci, kteří v nich najdou sladký nektar.

Výsev

Drobná semínka pouze přitlačíme k substrátu a poté rosíme rozprašovačem na květiny, aby nezaschla. Pozor na příliš hustý výsev, kdy se vedle sebe malé rostlinky příliš tísní, navzájem si konkurují, a proto pomalu rostou. Bazalky jsou sice nejhezčí v hustém zápoji, ale každá rostlina kolem sebe potřebuje prostor 2-3 cm.

Pěstování

Bazalky vyžadují co nejvíce tepla a slunce, ale zároveň hodně vláhy. Jejich velké a tenké listy jí mnoho odpaří. Aby bylinka v průběhu léta po sestřihnutí znovu a znovu obrážela, potřebuje také občas přihnojit. Ovšem jen zlehka, nejvýše poloviční dávkou než běžná zelenina – a nejlépe tekutým organickým hnojivem (rostlinné výluhy, zkvašené slepičince), nebo speciálním hnojivem pro bylinky.