Do fotomisek na vyvolávání fotografií zastřihl na míru sadbovače z obchodu a přepíchal do nich malinké sazeničky hlávkového salátu, kedlubnů, kapusty, květáku a další zeleniny.

Dobré světlo pro zeleninu

„Na jaře teď nemusím sazenice nakupovat. Jsou totiž rok od roku čím dále dražší,“ vysvětluje pan Kropáč. Sazeničky by si předpěstovával už dřív, ale v pokoji jim nemohl zajistiti dobré světlo: „Pokud sazeničky nemají světlo ze všech stran a hlavně od vrchu, stejně jako ve skleníku, vytahují se směrem k oknu.

Pro odraz světla i ze zadní strany, směrem z vnitřku místnosti, jsem použil plechy na leštění fotografií. Tím jsem značně omezil ‚vytahování‘ rostlinek za světlem.

Ke každému plechu jsem přinýtoval asi 3 cm od kraje dva plechové pásky zahnuté do pravého úhlu, abych plech mohl umístit jako zrcadlo za misku se sazenicemi. Jakmile se oteplí, přemístím misky do skleníku. V něm sazeničky v krátkém čase podstatně zesílí a brzy je mohu přesadit do půdy.

Kdo nemá lešticí plechy, může na rámeček z dřevěných latěk připevnit připínáčky odrazovou termofolii (tu, která se umísťuje například za tělesa ústředního topení), alobal, nebo jen bílý papír,“ dodává autor nápadu.

Papriky, rajčata, okurky i cukety před zrcadlem

Do fotomisek před plechová zrcadla vkládá Josef Kropáč nejen plastové sadbovače, ale i na poloviny roztřižené krabičky od mléka, které pak zalévá jen spodem. Vyzkoušel si, že se dobře hodí k předpěstování sazeniček teplomilných rostlin.

Po vymytí slabým roztokem saponátu jim odstřihne půlkrabičkám rohy, do tří čtvrtin je naplní zeminou namíchanou se substrátem, předem prohřátou v plynové troubě asi na 100 st. °C, aby zahubil zárodky chorob, způsobujících padání klíčících rostlin, i vajíčka hmyzích škůdců.

Do této zeminy pak přepíchá malinké sazeničky paprik, rajčat a lilku, naklíčená někde v kuchyni v teple v květináčcích s agroperlitem.

„Vypěstované sazenice zde mají mnohem více místa a vytvoří mnohem bohatší kořenovou soustavu, než v mnohem menších kelímcích od jogurtu, které pěstitelé běžně používají, a po vysazení se daleko lépe ujímají,“ tvrdí pěstitel a dodává: „Později, někdy před svatým Jiřím do rozstřihnutých krabiček od mléka vysévám naklíčená semena okurek, cuket a patisonů.“ Také ta pro začátek postaví do fotomisek před plechová zrcadla.

Foto Josef Kropáč