Aktualizace ze 13. března 2020

Aktualizace ze 13. března 2020

Bezpečnostní rady hl. m. Prahy se ode dne 13. března 2020 uzavírá pro veřejnost celý areál Botanické zahrady hl. m. Prahy včetně venkovních expozic a to až do odvolání. Zároveň se ruší veškerý probíhající program.

Orchidejové miniatury a giganti Ekvádoru

Na výstavě v pražské botanické zahradě můžete obdivovat křehké miniatury i mohutné druhy, u kterých byste stěží odhadli, že se jedná o orchidej. Vystavené jsou nejen vyšlechtěné odrůdy, ale také původní, tzv. botanické orchideje. V letošním roce se během procházky skleníkem podíváte do země přímo na rovníku, jihoamerického Ekvádoru. Stejně extrémní, jako je místní krajina od hladiny moře po trvale zasněžené vrcholy And, jsou mezi zdejšími orchidejemi druhy jak miniaturní, tak gigantické.

Výstava ve skleníku Fata Morgana představí nejen přírodní skvosty, ale přiblíží i přírodu, život a kulturu jihoamerického Ekvádoru. Tato země je spolu se sousední Kolumbií druhově nejbohatším místem planety, a to nejen na orchideje. Obrovská různorodost krajiny a poloha přímo na rovníku dala vzniknout celé škále nesmírně rozmanitých druhů, od miniaturních až po gigantické.

Podobně jako v loňském roce, i tentokrát expozici doplnilo kreativně zpracovaná aranžmá z dílny floristky Kláry Franc Vavříkové: „Inspirací pro základní motiv byla nedávná výprava kurátorů botanické zahrady do Ekvádoru. Jejich barvité líčení všeho, co viděli a zažili, dalo jasný impuls k promítnutí ekvádorského venkova do připravovaných aranžmá. Vedle ekvádorského motivu se nabídl ještě kontrast velikánů a mrňousů z říše orchidejí. Je až neuvěřitelné, co všechno orchideje umějí a čím vším jsou,“ uvedla floristka.

Sbírka pro potěchu oka i k vědeckým účelům

Botanická zahrada hl. m. Prahy pěstuje ve svých sklenících přibližně 2 500 druhů orchidejí. Specializuje se výhradně na cenné původní botanické druhy. „Kvetoucí rostliny z naší sbírky v průběhu roku vystavujeme v expozicích skleníku Fata Morgana, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout. Jelikož podstatná část sbírky rozkvétá na jaře, pořádáme každoročně v březnu velkou výstavu, kde se zájemci mohou s rostlinami blíže seznámit,“ uvedla Romana Rybková, kurátorka sbírky orchidejí Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Sbírka zahrnuje jak veřejnosti již dobře známé rody, jako jsou Cattleya, Cymbidium, Dendrobium nebo Oncidium, tak i ty, o kterých vědí spíše jen odborníci. Velkou část sbírky tvoří speciální kolekce miniaturních orchidejí ze sekce Pleurothallidinae, která slouží k vědeckým účelům. Zástupcem této skupiny je například droboučká orchidej Lepanthes calodictyon rostoucí v horských mlžných lesích And v Kolumbii a Ekvádoru. První, co na rostlině upoutá, jsou krásně síťované listy veliké zhruba jeden až dva centimetry. Květy jsou velice drobné a jejich krása vynikne až pod lupou. Tento druh v přírodě vyhledává mechem obrostlé kmeny a větve stromů, na kterých roste jako epifyt. Takto drobná rostlina by na zemi nemohla konkurovat jiným, bujně rostoucím druhům. Na větvích stromů je ale dost místa i pro miniaturní orchideje.

Jako tři sudičky…

Kmotrami letošního ročníku výstavy orchidejí se staly herečky Lenka Termerová, Klára Issová a Nela Boudová. Společně popřály nejen výstavě, ale i celé botanické zahradě mnoho spokojených návštěvníků, kteří odsud budou odcházet okouzleni vzácným přírodním bohatstvím a krásou rostlin.

Doprovodný program - vše zrušeno, zahrada od 13. 3. do odvolání uzavřena

Aktuální informace sledujte na webu www.botanicka.cz

Aktuální informace sledujte na webu www.botanicka.cz

  • komentovaná prohlídka výstavy (každý víkend od 9 hodin)
  • aranžování orchidejí - ukázky tvorby floristických aranžmá s orchidejemi – Klára Franc Vavříková (7. a 8. března od 14 hodin v zázemí administrativní budovy)
  • přednáška: Jak se množí rostliny v laboratoři? Přednáška Aleny Nekolové (21. a 22. března od 14 hodin) - zrušeno
  • poradna - Jak správně přesazovat a hnojit orchideje a další pokojové rostliny? odborná poradna firmy Forestina (7. a 14. března od 9-17.00 hodin, v zázemí administrativní budovy) zrušeno
  • výstava fotografií před skleníkem Fata Morgana a v propojovací chodbě
  • prodej rostlin v zásobním skleníku (denně kromě pondělí)
  • Ekvádor na dlani – prodejní stánek – 7. března od 14 hodin (v zázemí administrativní budovy)
  • Ukázky práce s korálky – partner výstavy, firma Preciosa (14. a 15. března od 14 hodin, v zázemí administrativní budovy) zrušeno

Výstava orchidejí Praha 2020

14. ročník výstavy orchidejí se koná ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě v Troji. V době konání výstavy (6.–22. března 2020) je otevírací doba skleníku Fata Morgana prodloužena do 19 hodin, kromě pondělků, kdy je skleník pro veřejnost uzavřený. Otevírací doba venkovních expozic zahrady v březnu je PO – NE 9-16 hodin. Z důvodu stavebních prací se mění přístupové cesty ke skleníku Fata Morgana, věnujte pozornost aktuálnímu značení. Více na www.botanicka.cz