Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, cestakbydleni.cz

Milované muškáty

Muškáty už jsou dávno na oknech i balkonech a už se nejspíš radujete i z prvních květů. Jsou to stálice mezi balkonovkami, a pokud jsou bohaté a zdravé, také obrovskou pýchou jejich majitelů. Někdy se však pelargonie vytáhnou a působí trochu neduživě. Často je to způsobeno nevhodnými světelnými podmínkami.

Pamatujte, že pelargonie čili muškáty jsou květiny, které milují slunce a ani ten největší žár je nerozhází. Aby se rostlinám dařilo a vydatně kvetly, potřebují nejlépe 6–8 hodin slunečního svitu. Pokud máte jižně orientovaná okna či balkon, rozhodně se nemusíte obávat toho, že by jim vadilo mnoho světla, bude jim však možná chybět vláha, a proto jsou pro muškáty ideální volbou samozavlažovací květináče.

Nebojte se vytáhlé muškáty tvarovat

Muškáty lze velmi jednoduše tvarovat, a pokud chcete rostlinu zmladit, můžete jednoduše provést velmi razantní řez. Zkraťte stonek muškátu těsně nad zemí, ale musí mít stále alespoň dva listy. Řez nemusí být takto drastický, můžete rostlinu zkrátit jen o třetinu nebo o polovinu. Řez je vhodné provádět čistými nástroji, případně zaprášit řez troškou skořice, která jej vydesinfikuje.

Výhodou hlubšího řezu je, že vlastně o nic nepřijdete. Původní rostlina se zachová a rychle bohatě obrazí a z řezu můžete vypěstovat novou rostlinu hned vedle. Muškáty totiž velmi dobře koření a někdy je možné nechat kořenit i jeden samostatný list, pokud byl však správně utržený i s plochým koncem, který tvořil na stonku úžlabí.

Kořenění odstraněné části muškátu

Zakořenění části muškátu, kterou jste odstranili, je možné v nádobě s vodu nebo přímo v květináči se zeminou. Řez je vhodné ošetřit stimulátorem růstu s fungicidem, případě mletou skořicí, která působí obdobně. Odstraňte z muškátu několik spodních lisů a zapíchněte do zeminy dost hluboko, aby se rostlina nevyvracela. Pokud byla odstraněná část muškátu skutečně vysoká, můžete ji rozdělit i na několik budoucích sazenic.

Související články