Vyvýšené záhony mají mimo jiné zabezpečit snadnější přístup k pěstovaným plodinám. Proto je nejčastěji zřizujeme ve tvaru písmen U, L a I. Snadný přístup k rostlinám určuje také maximální šířku záhonu, která by neměla překročit 130 cm a výšku max. 80 cm.

Kdy a kde se hodí nejvíce

Potýkáte se často s invazí plzáků v záhonech? Bolí vás záda od věčného ohýbání se na zahradě? Podrývají kořeny vašich výpěstků hraboši, krtci a hryzci? Máte v zahradě nevhodné podloží anebo špatnou zeminu? Pokud jste několikrát odpověděli ano, měli byste si na svou zahradu pořídit vyvýšené záhony. Kromě výše popsaných výhod mají i nižší potřebu zálivky a lépe se obdělávají. Plodiny vám na nich porostou přímo nevídaným tempem. V případě potřeby je možné vyvýšené záhony konstrukčně přizpůsobit i vozíčkářům. Při dobrém řemeslném zpracování budou záhony sloužit i jako okrasa zahrady či pozemku.

Vyvýšené záhony co nejlevněji

Jako obrubu využijte například staré dřevěné palety, dřevěné odkory, nebo si pořiďte zásobu vrbového či lískového proutí a udělejte si záhony vyplétané. Jste-li majiteli pozemku s písčitou, nebo naopak jílovitou půdou, počítejte s nutností půdu vylepšit. Bude nutné přidávat do ní dostatek uleželého hnoje a kompostu a další organické hmoty. U běžných záhonů se jedná o velmi dlouhodobý proces, ve vyvýšených záhonech to můžete zvládnout za jeden rok.

Jak a čím záhony vyplnit

Všichni, kdo mají na své zahradě kompost, mají velikou výhodu, mohou jej totiž využít jako výplňové vrstvy vyvýšených záhonů. Spodní vrstvu vytvoříte snadno ze zbytků dřeva a dřevěného průklestu. Rozřezané anebo naštípané větvičky vespod zajistí provzdušnění záhonu. Máte-li na pozemku dobrou hnědo nebo černozem, použijte ji jako další vrstvu. Na ni přijde vrstva kompostu a vyzrálého koňského hnoje. Na podzim můžete přidat i vrstvu shrabaného listí. Jako závěrečnou vrstvu lze položit kupovaný substrát.

Vyvýšené záhony šetří vodu

Vyvýšené záhony obvykle poskytují plodinám lepší mikroklimatické podmínky než běžné záhony. Navíc díky velkému množství organické hmoty není tyto záhony potřeba hnojit. Díky postupnému rozkladu dochází k postupnému uvolňování živin. Také srážková voda je nasáta do organické hmoty v záhonu ve velkém množství. Pojme jí několikrát více než obvyklý záhon o stejné ploše.

Dobré zpracování znamená okrasu zahrady

Umně řemeslně zvládnuté vysoké záhony se stanou rovněž okrasným prvkem vaší zahrady. Chce to jen věnovat se jejich úpravě a dokonalému vzhledu. Čas, který prvotně věnujete jejich pečlivému zpracování, vám nakonec dokonalý vzhled záhonů plně vynahradí.