Další z benefitů vyvýšených záhonů je ochrana rostlin před škůdci, jako jsou plzáci, krtci, hraboši nebo hryzci. Velikost záhonu si můžete přizpůsobit přímo vaší výšce nebo zdravotním komplikacím. Záhony ve tvaru I, U nebo L se totiž lépe obdělávají. Nemusíte si k nim klekat nebo se natahovat. Standardní rozměry jsou 130 cm x 80 cm. Fantazii se však meze nekladou a pokud máte například děti, vyrobte jim vlastní užší a nižší záhonek.

Nízkonákladově

Vyvýšené záhony se dají koupit ve specializovaných obchodech nebo si je můžete nechat vyrobit odborníkem. Pokud jste však alespoň trochu zruční, můžete si je vyrobit sami a levněji. Stačí vám například staré dřevěné palety, chemicky neošetřené dřevěné latě, staré cihly a kameny. Základní tvar je obdélník bez dna. Kvalitní a tvrdé dřevo vydrží i bez impregnace proti vlhkosti a houbám. Ostatní dřevo je dobré obložit černou stavební bublinkovou fólií na místě, kde dochází ke kontaktu s půdou. Na dno záhonu přichyťte králičí pletivo. Zabráníte tak přístupu hlodavců a krtků zespoda. Nejdražší položkou bude pořízení kvalitní půdy.

Čím záhon naplnit

Záhon nejdříve vyskládejte hrubým materiálem dřevnatého původu. Mohou to být větve nebo zbytky z chemicky neošetřeného dřeva. Následuje vrstva jemné dřevěné štěpky, poté hnůj nebo listí. Poté už vkládáme vrstvu kvalitního kompostu, který by měl být nějakou dobu uleželý. Na závěr kompost promíchejte s ornicí a směs vložte nahoru. Každá vrstva by měla být cca 20 cm vysoká, avšak poslední směs může být i o něco vyšší. (Zdroj: izahradkar.cz)

Jaké rostliny zvolit

Vyvýšený záhon je první rok nejvíce nabitý živinami. Dařit se tu bude cuketám, rajčatům, zelí, pórku, tykvi, salátové okurce, květáku, ale i růžičkové kapustě a paprice. Tedy rostlinám tzv. první trati, jež živiny potřebují a čerstvý hnůj snášejí.

V druhém roce už vysázejte rostliny, které nejsou tak náročné, jako je cibule, špenát, různé druhy salátů, ředkev, mrkev, kedluben, červená řepa, brokolice, apod. (Zdroj: www.veronica.cz) Organická náplň si totiž již sedla a je třeba ji doplnit zeminou.

Celou náplň záhonu je potřeba vyměnit jednou za pět let. Vyvýšené záhony jsou vhodné i do předzahrádky, na terasu nebo dokonce i balkón. Udržují totiž rostliny na místě a vypadají elegantně.