Zdroje: www.agronatura.cz, www.thespruce.com

Vyvýšené záhony nejsou jen zeleninový záhon

Proč nespojit příjemné s užitečným. Ať už budete pěstovat ve vyvýšeném záhonu cokoli, udělejte z něj nejen praktický, ale také krásný a osvěžující prvek zahrady, kterým můžete prostor rozčlenit, vytvořit zákoutí, dodat vertikální prvky a určitě také vypíchnout styl. Proti gustu žádný dišputát, a pokud bude váš záhon čistě funkční, nic proti tomu. Jestliže chcete zahradu propojit s domem a dodat jí šmrnc, pak i vyvýšený záhon vám s tím může pomoci.

Praktičnost vyvýšených záhonů je nesporná

Vyvýšené záhony jsou s námi už přes dva tisíce let. Nejen vysuté zahrady Semiramidy se pyšnily záhony nad úrovní. Vyvýšené záhony používali i původní obyvatelé Jižní Ameriky již v roce 300 před Kristem, a to ne pro jejich krásu, ale hlavně praktičnost, neboť tak čelili častým záplavám. Vyvýšené záhony se dnes na zahrady opět vracejí. Mohou být v podstatě z jakéhokoli materiálu a ani výška není přesně daná.

Může jít jen o velmi mělké obložení, které drží materiál uvnitř, anebo o poměrně vysoké zídky a palisády, které mohou být bez obtíží obsluhovány i ve stoje. Velmi příjemné je, pokud výška i síla stěn dovolí posezení. Takové zdění je velmi vhodné i pro seniory, kterým se pak na zahradě pracuje mnohem lépe. Speciální vyvýšené záhony mohou být také konstruovány tak, aby vyhovovaly i lidem na vozíku či jinak pohybově indisponovaným.

Funkčnost vyvýšených záhonů je základ

Důležité je samozřejmě naplnění samotného záhonu. To se provádí v několika vrstvách tak, aby byla vespod dobrá drenáž, uprostřed kompost a v horní části substrát. Rostliny tak dostanou nejlepší možné podmínky k růstu.
Kompost musí být dostatečně bohatý na živiny, stejně tak jako svrchní vrstva, která je obvykle mnohem kvalitnější než půda na zahradě. Abyste ochránili materiál samotného záhonu, můžete jej ještě před vrstvením vyložit nopovou fólií. Ta pomůže také udržet vláhu a záhon nebude rychle vysychat.

Inspirujte se, vyvýšené záhony mohu být všelijaké!

O tom, že mohou být vyvýšené záhony krásné, není sporu. Zkombinujte vhodně materiály, které se už na zahradě vyskytují, případně propojte vzhled záhonu s designem domu a vaše zahrada se stane nejen praktickou, ale i vkusnou. I zeleninový záhon může vytvořit krásné zákoutí nebo rozbije unilou plochu a vnese na dvorek či do sadu vertikální stavební prvek.
Na zahradě působí nejpřírodněji kámen a dřevo, ale velmi pěkné a stylové jsou i proutěné výplety. Moderní vzhled umocníte například použitím gabionů, ale to je rozhodně finančně náročnější řešení. Vyvýšené záhony mohou být také zděné i omítnuté.


Nebojte se jednoduchých posezení a řešení odpočinkové zóny. Lavička může být součástí záhonu, anebo jen v jeho blízkosti. Podobně vypadajících vyvýšených konstrukcí můžete využít i jinak. Například můžete do „záhonu“ zapustit jezírko, ukládat do něj dřevo, anebo dotvořit stupně svažující se zahrady.