Zdroje: www.goodhousekeeping.com, www.almanac.com

Zhotovit vyvýšené záhony je naprosto snadné a zvládne to i každý začátečník. Stačí dodržet pár pravidel a správně navrstvit výplňový materiál.

Proč si vyvýšený záhon pořídit

Jednou z výhod je, že tento typ záhonu je zároveň také funkčním kompostem. Protože ho budete plnit postupně se rozkládající organickou hmotou. Budete potřebovat různé zbytky ze zahrady či prořezů keřů a stromů, spadané listí, posekanou trávu a samozřejmě kompost. Získáte tak velice kvalitní substrát pro pěstování čehokoliv. A nebudete muset ani hnojit! Protože jak se budou jednotlivé vrstvy rozkládat, dojde i k postupnému uvolňování všech potřebných živin.

Dobře postavený vyvýšený záhon umí skvěle zadržet vodu a vláhu, takže půda během pěstování tolik nevyschne a úrodě se bude báječně dařit. V neposlední řadě se díky vyvýšení nebudete muset ohýbat a nezatížíte tak kolena ani záda.

Buďte kreativní

Vyvýšený záhon si svépomocí můžete postavit z různého materiálu. Použít lze prkna, latě, palety, cihly, betonové bloky či kameny. My se ale budeme věnovat tomu, co na zahradách či v hobby marketech pořídíte nejčastěji – prknům a hřebíkům.

Potřebný materiál

  • Dřevěné konstrukční hranoly
  • Hoblovaná dřevěná prkna
  • Vruty do dřeva (případně jiný spojovací materiál)
  • Nopová fólie
  • Lazura na dřevo

Potřebné nářadí

  • Metr
  • Vrták
  • Vrtačka
  • Přímočará pila
  • Štětec na nanesení lazury
  • Ostrý nůž na nopovou fólii

Připravte se a udělejte si návrh

Bude vám stačit tužka, papír a elementární základy matematiky. Návrh rozměrů je důležitý, protože podle něj budete nařezávat délky prken.

Návod jednoduše v 8 krocích

1. Nařezejte si materiál

Dřevěná prkna, trámky rozřežte dle požadovaných rozměrů. Všechny řezné hrany vyhlaďte pomocí brusného papíru se zrnitostí 120.

2. Ošetřete nátěrem

Následně konstrukční kusy natřete lazurou. Případně můžete venkovní stranu vysokých záhonů jen nalakovat bezbarvým lakem na dřevo, díky tomu vystoupne jeho textura. Ale stejně tak dřevo můžete nechat zcela přírodní, nebo zvolit oblíbené barevné odstíny.

3. Vytvořte základní konstrukci

Jednotlivé díly k sobě sešroubujte, ideálně k tomu použijte vruty do dřeva. Tím získáte hotový a připravený korpus vyvýšeného záhonu.

4. Izolační vrstva

V dalším kroku vnitřek vysokého záhonu obložte nopovou fólií, aby dřevo tolik netrpělo a bylo od zeminy izolováno. Výrazně tím zvýšíte životnost vysokého záhonu.

5. Zhotovte základní vrstvu

Půdu ze dna záhonu vykopejte a uložte na stranu. Vložte různé dřevěné zbytky tak, aby nevzniklo mnoho zbytečných mezer. Na dno záhonu nezapomeňte umístit síť proti hrabošům a krtkům.

6. Vrstva z drobnějšího dřeva

Na vrstvu hrubého dřeva dejte posekané, rozstříhané nebo podrcené tenčí větve.

7. Rostlinné zbytky

Na vrstvu větviček dejte slámu, posečenou trávu, plevel bez semen či suché kořeny. Dobře vše upěchujte a můžete zalít vodou.

8. Kompost, půda, výsadba

Nakonec navršte původně vykopanou půdu smíchanou s dobře vyzrálým kompostem. Pak už nezbývá, než vysadit plánované rostliny, řádně je zalít a můžete i zamulčovat. Půda v záhoně bude během sezóny klesat, ale rostlinám to nevadí.