V posledních letech se staly vyvýšené záhony velice oblíbenou záležitostí. V první řadě si ušetříte svá bolavá záda, protože se nebudete muset ohýbat až k zemi a budete mít poměrně snadnější přístup ke všem pěstovaným plodinám. A proč k tomu nevyužít velice praktické palety, z kterých se dá vyrobit opravdu ledacos. Stačí pouze dodržet určitý postup.

Výhody vyvýšených záhonů

Tento typ záhonů se hodí jak na zahradu, tak i na terasu či balkon. Vlastně se jedná o velkou nádobu s hlínou, v níž je možné pěstovat květiny, zeleninu, jahodníky, ale i byliny. A věřte, že se jim bude opravdu dařit, a to díky postupnému tlení organického materiálu. Půda v nich je celkově teplejší, a nemusíte se obávat při výsadbě případných přízemních mrazíků.

A hlavně se u toho nebudete muset vůbec ohýbat. Nejenže se vám bude lépe vytrhávat plevel, ale ušetříte si mnohé práce s likvidací nechtěných škůdců, kteří se běžně vyskytují ve volné přírodě. Nemusíte se obávat ani přelití, protože přebytečná voda má vždy kam vytéct. A při silných deštích nebude docházet k vyplavování živin z půdy.

Recyklujte staré palety

Palety jsou v posledních letech velice oblíbeným materiálem a dají se z nich vykouzlit opravdu velice praktické věci. Využít je můžete i v tomto případě. A když budete dostatečně kreativní, vznikne vám na zahradě nejen praktická, ale i doslova estetická záležitost. Některé palety můžete využít v celku, jiné rozebrat a použít jejich jednotlivá prkna. Mezi paletami jsou totiž mezery, které bude potřeba zaplnit.

Jak na výrobu vyvýšených záhonů

Nejprve si rozmyslete, kam budete chtít vyvýšené záhony umístit, podle toho se bude odvíjet jejich rozměr. Začněte výrobou dostatečně velikého rámu, který by měl být důsledně stlučený a pevný, aby dostatečně odolával tlaku půdy. Následně upevněte konstrukci na místo, které jste si pro záhon vybrali. Celý vnitřek nového záhonu vyplňte po obvodu nopovou fólií a na dno položte králičí pletivo. Tímto máte bytelný základ hotový!

A jde se vrstvit

Do připravené konstrukce je potřeba vložit základní vrstvu, kde můžete zužitkovat odřezané větve, posekanou trávu a spadané listí. Potom vše zasypte půjdou a několika pytli kvalitního zahradního substrátu. Pak už nezbývá nic jiného, než záhon osázet a těšit se z dobře vykonané práce.

Inspirujte se na videu, kde uvidíte výrobu krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.ceskenapady.cz, www.decormag.cz, www.vysnenazahrada.cz