Pro pěstování černého rybízu jsou vhodné především nižší, teplejší polohy s průměrnými teplotami 7–9 °C a s ročními průměrnými srážkami 450–550 mm.Na půdní vlhkost je méně náročný než rybíz bílý a červený, dobře se mu daří i na lehčích, výhřevných, ale humózních půdách s neutrální až slabě alkalickou reakcí.

Ben Gairn

Tato odrůda pochází ze Skotska. Hrozen je středně dlouhý, bobule v hroznu stejnoměrně dozrávají, lze je dobře sklízet. Chuť mají mírně nakyslou, aromatickou.

  • Je rezistentní ke zvratu černého rybízu a k listovým chorobám.
  • K dosažení kvalitního výnosu ovoce je však nutná pravidelná obměna plodonosného dřeva.

Ben Hope

Další oblíbená skotská odrůda má hrozen středně dlouhý až dlouhý. Bobule jsou střední velikosti a lze je velmi dobře trhat. Mají vysoký obsah vitaminu C a jsou všestraně použitelné. Chuť mají sladce kyselou, aromatickou, dobrou. Výnos v jednotlivých letech nekolísá.

  • Odrůda je rezistentní k vlnovníku rybízovému.

Tiben

Polská odrůda má středně dlouhý hrozen a velké, kulovité až ploše kulovité bobule mírně nakyslé, aromatické chuti. Tiben můžeme vysazovat ve všech oblastech vhodných pro pěstování černého rybízu.

  • Odolnost proti napadení americkým padlím angreštovým a antraknózou je vysoká, proti napadení rzí vejmutovkovou je střední až vysoká.

Tisel

Polská odrůda má dlouhý hrozen s velkými až velmi velkými, kulovitými bobulemi. Nakyslá, aromatická dužnina je bělozelená, tuhá a šťavnatá. Odrůdu můžeme pěstovat ve všech vhodných oblastech.

  • Odolnost proti napadení americkým padlím angreštovým je velmi vysoká, proti napadení antraknózou je střední až vysoká a proti napadení rzí vejmutovkovou je vysoká.

Titania

Švédská odrůda černého rybízu má dlouhý hrozen, bobule jsou velké, ploše kulovité, sladkokyselé, aromatické chuti. Kvalitní plody vhodné pro přímý konzum i konzervárenské zpracování.

  • Odolnost proti napadení americkým padlím angreštovým je vysoká, proti napadení antraknózou je střední až vysoká a proti napadení rzí vejmutovkovou je vysoká.